Heti ajánló: programdömping az ünnepek előtt

Oszd meg másokkal is:

Aktuális

„A velünk élő történelmet” számos rendezvény tárja elénk. Hetente jelentkező cikksorozatunk a Naptárunkban ajánlott programokat ismerteti. A 2016/46. héten számos program várja a történelem iránt érdeklődő közönséget.


A képek forrásai az adott Naptárbejegyzésben találhatók

Hétfőn, november 21-én kezdődik a Tudomány Ünnepe következő, kétnapos konferenciájára, amely során az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont és a Nemzeti Emlékezet Bizottsága által 2014-ben létrehozott Vidéktörténeti témacsoport ,,A szocializmus alapjainak lerakása a vidéki Magyarországon” című munkaprogramja keretében végzett kutatásait mutatja be, 1956 előzményei és utóélete – vidéki miliőkben címmel.  (Bővebben.)

A Politikatörténeti Intézetben a Kérdések és válaszok című könyvsorozat újabb kötetét mutatják be, amely a magyar történelem 1944–1949 közötti éveiről szól. (Bővebben.)

Kedden, november 22-én kezdődik a Magyar Nemzeti Levéltár és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Államtudományi és Közigazgatási Kara közös szervezésében a közigazgatás-történeti műhelykonferencia-sorozat negyedik része, a kétnapos rendezvény címe: Pillanatképek a 20. század magyar közigazgatásának történetéből, 1918–1946. (Bővebben.)

A Károli Gáspár Református Egyetem konferenciát szervez a magyar iszlámtörvény megszületésének századik évfordulója alkalmából. (Bővebben.)

A Magyarországi Református Egyház Zsinatának Elnöksége, a Református Közéleti és Kulturális Központ Alapítvány és a Nemzeti Emlékezet Bizottsága konferenciát tart Szovjet fogságba hurcolt reformátusok a Kárpát-medencében címmel.  (Bővebben.)

A Holokauszt Emlékközpont, a budapesti Lengyel Nagykövetség és a budapesti Lengyel Intézet kedden rendezi meg az Életüket kockáztatva – Zsidómentő lengyelek a vészkorszak idején című kiállítás megnyitóját és a megnyitót kísérő panelbeszélgetést. (Bővebben.)

A Sziklakórház (Hospital in the Rock) Rések a pajzson – Kémvilág a hidegháborús Magyarországon című kulturális programján arról lesz szó, hogy a hetvenes-nyolcvanas években Magyarország a két szuperhatalom közti titkos, de annál ádázabb küzdelem egyik központja lett. Rimner Gábor egykori mesterkém mesél személyes történetéről, valamint e titkos harc szereplőinek mindennapjairól. Az általuk használt eszközöket pedig Rohánszky Mihály, a Magyar Detektív Szövetség főtitkára mutatja be, aki évekig dolgozott a kémelhárításnál. (Bővebben.)

Szerdán, november 23-án „Fogadd a koronát…” címmel rendeznek tudományos konferenciát a Szegedi Tudományegyetem, az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság, az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem és a Solymossy Sándor Egyesület szervezésében, a Szegedért Alapítvány támogatásával. Az esemény fővédnöke: Habsburg György, rendkívüli és meghatalmazott nagykövet lesz. A rendezvény témája az ünnep és válság, hagyományok és reformkoncepciók, múltpercepciók és jövőképek Magyarország utolsó koronázási szertartása körül. (Bővebben.)

„Ipari forradalom” Irányított iparfejlesztés 1946-1956 címmel kiállítás nyílik a Műszaki Tudománytárban. (Bővebben.)

Az ANNO Filmklub soron következő rendezvényén A 22-es csapdája című filmet vetítik a Politikatörténeti Intézetben. A filmet követő beszélgetés vendége Konok Péter, történész. (Bővebben.)

A Szent Korona és koronázási kincseink nyomában című ismeretterjesztő filmet szerdán vetítik az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság székházában. A filmvetítést beszélgetés követi Pálffy Gézával, az MTA BTK TTI „Lendület” Szent Korona Kutatócsoport vezetőjével. A (Bővebben.)

Csütörtökön, november 24-én kezdődik az Országos Széchényi Könyvtár kétnapos Tudományos Ülésszaka, amelynek címe: Fordítás, tolmácsolás, értelmezés (Bővebben.)

A Fiatal Levéltárosok Egyesülete „Mult s jövő asztalainál” címmel rendez konferenciát az elektronikus iratok kezelésének és archiválásának aktuális kéréseiről. (Bővebben.)

A Magyar Nemzeti Levéltár „Vallás-identitás-történelem” címmel levéltár-pedagógiai workshopot szervez. Ennek alkalmával többek között a Reformáció MNL projekt keretein belül megvalósuló levéltár-pedagógiai foglalkozás is bemutatásra kerül. Az esemény egy rendezvénysorozat első része, amely ezúttal a vallások témakörét járja körül, több felekezet gyűjteményét és levéltár-pedagógusait megszólítva. A vendégelőadók a Győri Egyházmegyei Levéltárból, a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár (Hungarian Jewish Museum and Archives-ból) és a Református Pedagógiai Intézettől érkeznek. (Bővebben.)

A Tiszazugi Földrajzi Múzeumban tart előadást Mucsi László, a Magyar Nemzeti Levéltár Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltárának munkatársa, amely során a Tiszaföldvári Református Népiskola útját mutatja be az államosításig. (Bővebben.)

Az Andrássy Egyetemen Rainer M. János The Consequences of 1956: Short-Term, Long-Term, Remembrance című, angol nyelvű előadását lehet meghallgatni.  (Bővebben.)

Pénteken, november 25-én A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Történettudományi Intézete, az egyetem Összehasonlító Civilizációtörténeti Kutatócsoportja és a Történelmiregény-írók Társasága tudományos konferenciát szervez annak megvizsgálása céljából, hogy a történettudománnyal szakmai szempontból foglalkozó történészek hogyan látják a történelmi regény szerepét akár a tudás átadása, akár a múlt tudatosítása, akár a közösségi identitás formálása szempontjából. A konferencia ugyanakkor arra is lehetőséget kíván biztosítani, hogy a történelmiregény-írók hogyan látják saját szerepüket, a történettudomány és az irodalom kapcsolatát. (Bővebben.)

Pénteken 10 órától a Bihari Múzeum ad otthont a Bihar-kutatás 2016 – Az Észak-alföldi régió városainak szocialista kori történte című konferenciának. A Bihari Múzeum, a budapesti Legenda Közművelődési Egyesület és a Parola Közhasznú Egyesület közös szervezésében megvalósuló rendezvény során az Észak-alföldi régió szocialista kori történetét veszik górcső alá a politikatörténeti mellett gazdaság-, hely-, társadalom- és várostörténeti jellegű előadások segítségével. (Bővebben.)

A Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) Baranya Megyei Levéltára Lipszky János huszártiszt, térképész születésének 250. évfordulója alkalmából konferenciával egybekötött emlékkiállítást rendez, amelynek megnyitója pénteken lesz Pécsett. (Bővebben.)

A Magyar Nemzeti Levéltár a Borhistóriák esteken a magyarországi borkultúra elsődleges írásos forrásai közötti időutazásra, történetmesélésre és borkóstolásra invitálja vendégeit, amelyen ezúttal a soproni borvidék jellegzetességeit, történelmét elevenítik fel, Török Ádám és Fiziker Róbert előadásában. (Bővebben.)

Szombaton, november 26-án kerül sor a HM HIM Hadtörténelmi Délutánok novemberi előadására, amelynek címe Páncélosok a Dunántúlon 1945 tavaszán, előadója pedig Számvéber Norbert lesz. (Bővebben.)

Ezek lesznek a következő hét programjai, kövesse velünk az eseményeket a továbbiakban is! Naptár rovatunk folyamatosan frissül.

(Naptárunkba szívesen fogadunk minden történelemmel kapcsolatos, tudományos programot. E-mail címünk: info@ujkor.hu)

Ezt olvastad?

2024. január 26-án mutatták be az Apple TV+ felületén a Levegő urai (Masters of the Air) című minisorozat első epizódját.
Támogasson minket