Heti ajánló: Széchenyitől Ferenc Józsefen át ’56-ig

Oszd meg másokkal is:

Aktuális

„A velünk élő történelmet” számos rendezvény tárja elénk. Hetente jelentkező cikksorozatunk a Naptárunkban ajánlott programokat ismerteti. Az ’56-os programoknak még nincs vége, több konferenciát rendeznek a 60. évforduló alkalmából a jövő héten is. A második világháború eseményeit egy filmvetítéssel egybekötött beszélgetés során elemzik. Könyvbemutatókban sem lesz hiány a 2016/42. héten: Oroszország történetével, ’56-tal, építészettörténettel és francia nyelvterületen élő családkutatással kapcsolatban is olvashatunk majd új köteteket. Széchenyi Istvánra születésének 225. évfordulója alkalmából emlékeznek. Ferenc Józsefről pedig felekezeti értelmezései kapcsán lesz szó.

Hétfőn, október 24-én kezdődik  a Baranya Megyei Levétár kétnapos konferenciája, amelyet az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából rendeznek. A rendezvényen lesz dokumentumfilm-vetítés, kiállításmegnyitó, és kerekasztal-beszélgetés is.

Bővebben: Konferencia: Családi napok – MNL Baranya megyei Levéltára

Még hétfő este az ANNO Filmklub következő vetítésére kerül sor a Politikatörténeti Intézetben. Elem Klimov: Jöjj és lásd! című filmje után beszélgetés következik  Krausz Tamás történésszel.

Bővebben: Filmvetítés: Elem Klimov: Jöjj és lásd! (Anno Filmklub)

Kedden, október 25-én az Országgyűlés Hivatala Közgyűjteményi és Közművelődési Igazgatósága és a Nemzeti Emlékezet Bizottsága szakmai konferenciát szervez az 1956. október 25-i Kossuth téri sortűz áldozatainak tiszteletére. A konferencia fővédnöke Kövér László, az Országgyűlés elnöke, a nyitóelőadást Schmidt Mária tartja, a konferencia előadói pedig Földváryné Kiss Réka, Horváth Miklós, Kedves Gyula, M. Kiss Sándor, Rainer M. János, Soós Viktor Attila, Szakolczai Attila és Tulipán Éva. A konferencián való részvétel ingyenes, de előzetes jelentkezéshez kötött, amely hétfő (október 24.) délben lezárul.

Bővebben: Konferencia az 1956. október 25-i sortűz emlékére

Pécsett a Modernkori Oroszország és Szovjetunió Történeti Kutatócsoport tart könyvbemutatót. Bemutatásra kerülnek a következő kötetek:
Bene Krisztán A Nagy Károly hadosztály. A Waffen-SS francia önkénteseinek harcai a keleti hadszíntéren.
Zsemlye János Följegyzések Nagy Péter katonai modernizációjáról és európai külpolitikájáról (1695-1721).
Szunomár Szabolcs: Georgij Zsukov életpályája és katonai tevékenysége.

Bővebben: Könyvbemutató: Modernkori Oroszország és Szovjetunió Történeti Kutatócsoport 2016-os kiadványai

Szerdán, október 26-án az MNL Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltára rendezésében kiállítás nyílik „Derékba tört forradalom” – Forradalom és megtorlás Szolnok megyében címmel. A tárlat egy válogatás az 56-os levéltári és sajtóanyagokból.

Bővebben: Kiállításmegnyitó: Derékba tört forradalom – Forradalom és megtorlás Szolnok megyében

Az 1956-os emlékév alkalmából jelenik meg Kovács Emőke Praeteritum – 1956 című új kötete. „A Praeteritum – 1956 a magyar történelem közeli régmúltjáról szól. Cikkek, publicisztikák gyűjteménye, amelyek a 2000-es évek közepétől íródtak. Nehéz idők lenyomatai, reflektálnak a jelenre is, bemutatják az 1956-os magyar forradalomhoz és szabadságharchoz vezető utat és az 1956 utáni, folyton falakba ütköző útkereséseket.
A kötet első bemutatója Kaposváron lesz.

Bővebben: Könyvbemutató: Kovács Emőke: Praeteritum – 1956

Csütörtökön, október 27-én Székesfehérváron rendeznek tudományos emlékkonferenciát az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójának tiszteletére 1956: A szabadság narratívái címmel. A rendezvény célja, hogy a legújabb kutatások tükrében bemutassák az 1956-os forradalom és szabadságharc eseménysorozatát és mindazokat a politikai, gazdasági, társadalmi és kulturális változásokat, amelyek jellemezték az adott időszakot.

Bővebben: Konferencia: 1956: A szabadság narratívái

A MNL Komárom-Esztergom Megyei Levéltára kiállítása szintén az 1956-os forradalomra és szabadságharcra emlékezik ezerhétszázhárom, nyolcszáznegyvennyolc, és ötvenhat: egyszer minden száz évben talpra állunk kínzóink ellen (Faludy György: 1956, te csillag – részlet) Komárom megye a forradalomban című kiállításával.

Bővebben: Kiállítás: „ezerhétszázhárom, nyolcszáznegyvennyolc, és ötvenhat: egyszer minden száz évben talpra állunk kínzóink ellen”

Ferenc József a felekezetközi béke, a művészet és a tudomány pártfogója címmel tudományos konferencia lesz az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem, az SZTE-BTK Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszék és az MTA-SZTE Vallási Kultúrakutató Csoport szervezésében. A rendezvény Ferenc József felekezeti értelmezéseit, a modern fejlődés-gondolat korabeli megjelenéseit, az uralkodóház önmagáról kialakított képét és ennek társadalmi percepcióját, valamint Ferenc Józsefnek és korának különböző közösségi emlékezettörténeteit járja körül.

Bővebben: Ferenc József a felekezetközi béke, a művészet és a tudomány pártfogója – konferencia

Magyar Nemzeti Levéltár és a Budapesti Francia Intézet könyvbemutatót tart, Berkes József és Szerényi Ildikó: Retrouver ses ancêtres hongrois című kötetéről. A könyv a magyar származású, ám ma már külföldön, elsősorban francia nyelvterületen élő családkutatóknak ad adatgazdag ismertetőt a magyar levéltárakban és online elérhető genealógiai kutatási lehetőségekről.

Bővebben: Könyvbemutató: Retrouver ses ancêtres hongrois (Keresem magyar őseimet)

Budapest Főváros Levéltára a következő két kötetet mutatja be: Hidvégi Violetta – Sebestyén László: Áthallások. Ybl a Palotanegyedben, és Csepely-Knorr Luca: Budapest közparképítészetének története a kiegyezéstől az első világháborúig.

Bővebben: Könyvbemutató: két kötet az építszet témakörében, Budapest Főváros Levéltárában

Szombaton, október 29-én Balatonfüreden rendeznek emlékkonferenciát Széchenyi István születésének 225. évfordulója alkalmából. A rendezvényen előad Szörényi László irodalomtörténész, Hermann Róbert történész, Csorba László történész, egyetemi tanár, Gergely András történész, és közreműködik: Baranyi Péter, az egri Gárdonyi Géza Színház művésze.

Az emlékkonferenciát megelőzően, Széchenyi István munkásságának balatonfüredi emlékeit idéző séta indul Praznovszky Mihály irodalomtörténész vezetésével a Vaszary Galéria elől.

Bővebben: Konferencia: Széchenyi 225

Ezek lesznek a következő hét programjai, kövesse velünk az eseményeket a továbbiakban is!

(Naptárunkba szívesen fogadunk minden történelemmel kapcsolatos, tudományos programot. E-mail címünk: info@ujkor.hu)

Ezt olvastad?

1989. január 4-en két amerikai F-14 Tomcat vadászrepülőgép lelőtt két líbiai MiG-23 Flogger vadászrepülőgépet. Az esemény diplomáciai és sajtóbotrányt kavart,
Támogasson minket