Heti ajánló: tereken és századokon át

Oszd meg másokkal is:

Aktuális

„A velünk élő történelmet” számos rendezvény tárja elénk. Hetente jelentkező cikksorozatunk a Naptárunkban ajánlott programokat ismerteti. A 2016/47. héten is számos program várja a történelem iránt érdeklődő közönséget.


A képek forrásai az adott Naptárbejegyzésben találhatók

Hétfőn, november 28-án kezdődik egy kétnapos, nemzetközi, 1956-os konferencia a bécsi magyar nagykövetség épületében. Előad többek között Jeszenszky Géza, Magyarics Tamás, Kecskés D. Gusztáv, Stefano Bottoni, Csoma Mózes, Masát Ádám, Andreides Gábor, Tréfás Dávid és Murber Ibolya. (Bővebben.)

A VERITAS Történetkutató Intézet Az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc és a melbourne-i olimpia címmel rendez konferenciát az Országház Felsőházi termében.  A konferencia előadói az 1956-os magyarországi forradalom és szabadságharc, valamint az ugyancsak 1956-ban megrendezett melbourne-i olimpia összefüggéseivel foglalkoznak. (Bővebben.)

Az ELTE BTK Történeti Intézete könyvbemutatót tart. „A királyhűség jól bevált útján…” rendi és nemzeti kötődések című tanulmánykötetet Voigt Vilmos mutatja be, ezt követően kerekasztal-beszélgetésre kerül sor, amelynek résztvevői Habsburg György, Cieger András, Fenyves Katalin, Glässer Norbert, Landgraf Ildikó, Maczó Ferenc, Vér Eszter Virág, Zima András. A beszélgetés moderátora lapunk főszerkesztője Szőts Zoltán Oszkár lesz. (Bővebben.)

A Pozsonyi Kifli Polgári Társulás is hétfőn mutatja be Veres István Széchenyi, Pozsonyi mesék című kötetét a Pozsonyban az Egyetemi Könyvtárban.  (Bővebben.)

Hancz Erika Szigetvár története a közép-és kora újkorban. Régészeti adatok a település történetéből címmel tart előadást Pécsett. (Bővebben.)

Kedden, november 29-én az MNL Pest Megyei Levéltára és a Ferenczy Múzeumi Centrum rendezi meg legújabb kiadványainak bemutatóját, amelyet egy megyetörténeti konferencia követ. (Bővebben.)

Ezen a napon lesz a Károli Gáspár Református Egyetem Történettudományi Intézete 19. századi kutatócsoportjának konferenciája Sokszínű 19. század címmel. (Bővebben.)

Az MTA BTK Történettudományi Intézete és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő Gulág Emlékbizottsága konferenciát rendez Esterházy János szlovákiai magyar politikus élete és elítélése, valamint a Gulágon eltöltött évei címmel az MTA BTK Jakobinus Termében. (Bővebben.)

Az 1956-os forradalom 60. évfordulójának tiszteletére a Pécsi Magyar–Spanyol Társaság olyan programot szervez, amelynek keretében a Társaság tagjai három egymáshoz kapcsolódó előadáson vehetnek részt, melyek az 1956-os forradalom visszhangját mutatják be Ibero-Amerika országaiban, különösen Spanyolországban, Argentínában, Chilében, Ecuadorban, Peruban, Mexikóban és Dominikában. A rendezvény Pécsett lesz. (Bővebben.)

Ablonczy Balázs Keletre, magyar! A honi turanizmus története címmel tart előadást a Szent Vince Kollégium és Szakkollégiumban, Piliscsabán. (Bővebben.)

Szerdán, november 30-án a Politikatörténeti Intézet A múzsákat lelövik, ugye? című első világháborús beszélgetés-sorozatának hatodik (idei utolsó) eseménye lesz, az első világháború gazdasági és társadalmi következményei témában. A rendezvény címe: Munkáskérdés, szakszervezetek, sztrájkok. Bódy Zsomborral és Varga Lajossal Ignácz Károly beszélget. (Bővebben.)

Csütörtökön, december 1-én az MNL Veszprém Megyei Levéltára tartja meg A Nagy Háború filmeken című rendezvénysorozatának ötödik vetítését. A „Z” hipotézis – Az 1916. évi erdélyi román támadás című film megtekintését követően Papp Ferenc rendezővel és Törköly Róbert producerrel, valamint Hangodi László hadtörténésszel Nagy Szabolcs főlevéltáros beszélget. (Bővebben.)

Megjelent az arculatot váltó Sic Itur ad Astra történettudományi folyóirat 64. száma. A lapszámot K. Horváth Zsolt társadalomkutató mutatja be a Bartók Béla úti Kelet Kávézóban. Az új számban Benda Gyulára, a félmúlt társadalomtörténet-írásának meghatározó alakjára, a Történeti Kollégium alapítójára, a folyóirat szerzőjére emlékeznek a szerzők. A recenzens, Szekér Barnabás ugyanúgy a Történeti Kollégium tagja, mint a második, társadalomtörténeti tanulmányokat közlő blokk szerzői. Közülük Mátay Mónika Habermas nyilvánosságmodelljének recepciójáról, Mihalik Béla Vilmos kora újkori erdélyi nemesasszonyok érvényesülési lehetőségeiről ír, Gyimesi Emese Szendrey Júlia gyermekeinek háziújságáról ír. Továbbá Koloh Gábor az öngyilkosság-kutatás historiográfiáját, Bayer Árpád a Baross Gábor-telep identitásának megszilárdulását, Bezsenyi Tamás pedig Papp Simon abszurd(nak tűnő) meghurcolását elemzi. (Bővebben.)

Pénteken, december 2-án az MTA BTK Történettudományi Intézete és a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet (MaNDA) szervezésében folytatódnak a Clio Filmklub vetítései. Hat órai kezdettel A Szent Korona és koronázási kincseink nyomában című film vetítésére kerül sor. Az ezt követő beszélgetés vendégei Pálffy Géza, a Kutatócsoport vezetője, Bárány Krisztián és Deák-Sárosi László. (Bővebben.)

Ezek lesznek a következő hét programjai, kövesse velünk az eseményeket a továbbiakban is! Naptár rovatunk folyamatosan frissül.

(Naptárunkba szívesen fogadunk minden történelemmel kapcsolatos, tudományos programot. E-mail címünk: info@ujkor.hu)

Ezt olvastad?

2024. január 26-án mutatták be az Apple TV+ felületén a Levegő urai (Masters of the Air) című minisorozat első epizódját.
Támogasson minket