Heti ajánló: terítéken a nemzetközi kapcsolatok

Oszd meg másokkal is:

Aktuális

„A velünk élő történelmet” számos rendezvény tárja elénk. Hetente jelentkező cikksorozatunk a Naptárunkban ajánlott programokat ismerteti. A 2016/45. héten igazi nemzetközi program várja a történelem iránt érdeklődő közönséget.


a képek forrásai az adott Naptárbejegyzésben találhatók

Hétfőn, november 14-én Kovács Emőke tart előadást Siófokon „A közönség lelki nyugalmát filmekkel is igyekeztünk helyreállítani.” 1956 a magyar filmtörténetben címmel. (Bővebben.)

Aki kedden Bécsben jár, nemcsak a gyönyörű várost nézheti meg, hanem neves történészek előadásait is meghallgathatja. A Bécsi Magyar Történeti Intézet Ferenc József halálának és IV. Károly koronázásának 100. évfordulója alkalmából tart konferenciát. A Collegium Hungaricumban Perényi János nagykövet köszöntése után előadást tart Michael Göbl, Fiziker Róbert, Ress Imre, délután pedig Luboš Velek, Piotr Szlanta, Roman Holec, ifj. Bertényi Iván és Tamara Scherr. Másnap délelőtt a Magyar Nagykövetségen Maczó Ferenc, Rákossy Anna és Lakatos Adél, délután pedig Kovács Noémi és Lothar Höbelt ad elő. Az előadások német nyelvűek. (Bővebben.)

Még ezen a napon Budapest Főváros Levéltára a Levéltári Nap keretében tart konferenciát Budapesti évfordulók 1866, 1946, 1956 címmel. Előadást tart a Fővárosi Állat- és Növénykert fennállásának 150. évfordulója alkalmából Hidvégi Violetta, Fabó Beáta, Perczel Olivér és Mautner Zoltán. A 70 éve elhunyt Gárdonyi Albertre emlékező részben Horváth J. András és Kenyeres István tart előadást. 1956 – A Tóth Ilona-per nyomában című szekcióban Eörsi Lászlót, F. Kiss Rékát és Szakolczai Attilát hallgathatják meg. Végül a Szent Korona és koronázási kincseink nyomában című ismeretterjesztő film vetítése következik, amelyet beszélgetés követ Bárány Krisztiánnal, a film rendezőjével és Pálffy Gézával, a MTA BTK TTI „Lendület” Szent Korona Kutatócsoport vezetőjével. (Bővebben.)

Az MTA TK Kisebbségkutató Intézete és az MTA BTK Történettudományi Intézete a Székelyföld története I–III. kötet megjelenése alkalmából előadói estet rendez. Az előadók között van Egyed Ákos, Hermann Gusztáv Mihály, Pál Judit, Csikány Tamás és Bárdi Nándor. (Bővebben.)

The Ottoman Conquest of the Balkans (15th century) címmel Oliver Jens Schmitt, az Univeristät Wien oktatója tart előadást az MTA BTK Történettudományi Intézetében.  (Bővebben.)

A Clio Filmklub következő vetítésén az Utolsó jelentés Annáról című filmet láthatjuk. Mészáros Márta filmjében Kéthly Anna életét ismerhetjük meg. (Bővebben.)

Kedd este kerül sor az első Történész Sörestre, amelynek keretében a Budapest Klisé Bárban Hermann Róbert ad elő.  Az est témája pedig a Görgei Artúr-kutatás nehézségeinek kérdései. Az előadó beszélgetőpartnere Pelyach István. A Történész Sörest egy most induló, ingyenes, havi rendszerességgel zajló tudományos előadássorozat, amely kötetlenebb keretek között teremt lehetőséget a szakmai érintkezésre. A koncepció az, hogy élvezetes, szellemi feltöltődést nyújtó esteket hozzanak létre, ahol amellett, hogy neves előadók szerepelnek, lehetőség nyílik az ismerkedésre, kapcsolatépítésre. (Bővebben.)

Szerdán, november 16-án háromnapos konferencia kezdődik az ELTE BTK Középkori és Kora Újkori Magyar Történeti Tanszéke, Régi Magyar Irodalom Tanszéke és az OTKA Reprezentáció és anyagi kultúra az erdélyi fejedelmi udvarokban kutatócsoport szervezésében. A Hírnév és emlékezet című konferenciát Bethlen Miklós halálának 300. évfordulója alkalmából rendezik meg. A három nap alatt olyan nagyszámú előadót láthatnak majd az érdeklődők, hogy itt nem is soroljuk fel őket. Érdemes megnézni az esemény meghívóját itt: Konferencia: Hírnév és emlékezet. Bethlen Miklós halálának 300. évfordulójára

Szolnokon a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltár dr. Gergelyffy Gézáné Graff Irénről emlékezik meg, aki az első nő volt Szolnok város képviselőtestületében. (Bővebben.)

Szerda este a Politikatörténeti Intézetben Konok Péter és Pacsika Márton beszélget Csunderlik Péterrel arról, hogy milyen volt a munkásmozgalom, a magyar baloldal viszonya Kassák Lajos törekvéseihez. (Bővebben.)

Csütörtökön, november 17-én Ferenc József halálának 100. évfordulójára emlékeznek a Gödöllői Királyi Kastély és a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum szervezésében. Előadnak Papházi János és Kaján Marianna, Vér Eszter Virág, Nánay Mihály, Ságvári György, Balla Tibor, Kiss Gábor, Krámli Mihály és Hermann Róbert. (Bővebben.)

A Magyar Tudományos Akadémia A Lendület-program a bölcsészettudományokban címmel rendez tudományos ülést.  Először a jelenleg is aktív bölcsészettudományi Lendület-kutatócsoportok képviseletében hangzik el egy-egy 15 perces tudományos előadás, majd kerekasztal-beszélgetés következik a tapasztalatokról, nehézségekről. A konferencián előad: Pálffy Géza, Adamik Béla, Tusor Péter, Kiss Farkas Gábor, Kiss Viktória, Novák Ádám, az Újkor.hu szerkesztője, illetve Ránki András és Skorka Renáta. (Bővebben.)

Pénteken, november 18-án az Országgyűlés Hivatala Közgyűjteményi és Közművelődési Igazgatósága Történettudományi konferenciák az Országházban című rendezvénysorozatának keretei között idén első alkalommal nemzetközi konferenciát szervez Párhuzamos nemzetépítés – konfliktusos együttélés címmel. A rendezvényen a reformkori nyelvkérdéstől az 1848-as „népek tavaszáig”, az 1867-es kiegyezéstől az első világháborúban kiéleződő nemzeti konfliktusokig és a vízválasztó párizsi békekonferenciától a második világháború kirobbanásáig terjed a kerekasztal résztvevőinek prezentációja és vitája. Előadók: Robert Evans, Miskolczy Ambrus, Hermann Róbert, Dušan Škvarna, Gerhard Seewann, Nagy Mariann, Vörös László, Tamara Scheer, Szarka László, Miroslav Michela, Mark Cornwall. A szekciók vezetői: Gyáni Gábor, Fónagy Zoltán, Cieger András és Ablonczy Bálint. (Bővebben.)

Végül a VERITAS Történetkutató Intézet és a Nemzeti Emlékezet Bizottsága nemzetközi konferenciát rendez, amely során arra keresik a választ, hogy volt-e összefüggés a szuezi válság és a magyar forradalom és szabadságharc között. Az előadók között szerepel: François David, Jeszenszky Géza, Abdallah-Ati Abdel-Salam Mohamed, Kovács Tamás, Nagy László, Zinner Tibor, Kecskés D. Gusztáv, Sáringer János és Egedy Gergely. Az ülés elnöke: Marinovich Endre. A konferencia nyelve angol és magyar. (Bővebben.)

Ezek lesznek a következő hét programjai, kövesse velünk az eseményeket a továbbiakban is! Naptár rovatunk folyamatosan frissül.

(Naptárunkba szívesen fogadunk minden történelemmel kapcsolatos, tudományos programot. E-mail címünk: info@ujkor.hu)

Ezt olvastad?

1918. november 11-én írta alá Németország az antanthatalmakkal a fegyverszüneti megállapodást – ezzel véget ért a négy évig tartó Nagy
Támogasson minket