Idegen hadakban | Konferenciafelhívás

Az Eszterházy Károly Egyetem Történelemtudományi Intézete tudományos konferenciát szervez „Idegen hadakban” címmel.

„A 18. század háborúit három magyar katonanemzedék harcolta végig idegen hadakban” – írta 1984-ben dr. Zachar József hadtörténész, az Eszterházy Károly Egyetem egykori oktatója Idegen hadakban című könyve ajánlójában. E vitézek közül sokan méltatlanul kikerültek a magyarországi hadtörténelem látóköréből, pedig emléküket, tetteiket, erényeiket választott hazájuk ma is számon tartja. Az Eszterházy Károly Egyetem Történelemtudományi Intézete egykori kiváló tanára és a külföldön elhunyt magyar katonák előtt tiszteleg egy hasonló témájú konferencia meghirdetésével.

A kora újkori hadművészeti átalakulások, a nagy létszámú állandó hadseregek kialakulása, az új harcászati eszközök és csapatnemek megjelenése, valamint a különböző katonai szövetségek létrejötte a hadviselés „nemzetköziesedését” is magával hozta. Az elmúlt négy évszázadban számos alkalommal – kényszerű emigráció, határváltozás, megélhetés vagy csupán katonai karrier-építés céljából – szolgáltak magyarok idegen országok reguláris vagy irreguláris haderőiben.

A konferencia célja emléket állítani ezeknek a honfitársainknak, akik haditetteikkel gyakran nemzetközi hírnevet is szerezve vívtak ki elismerést a magyarság számára a világ minden táján. A szervezők szívesen látnak minden olyan előadást, amely többé vagy kevésbé ismert személyek katonai pályáját mutatja be a kora újkortól egészen napjainkig. A tisztek mellett a legénységi beosztású magyarok szolgálatát is szeretnék megismertetni. Fontosnak tartják emellett a hadifoglyok személyes történeteinek feltárását és a kutatásuk népszerűsítését is, így a konferencián ilyen témájú előadásoknak is teret kívánnak biztosítani.

Az előzetes tervek szerint a konferencia az alábbi főbb témakörök, kutatási irányvonalak köré szerveződik:

 • A huszárság meghonosítása Európa és a világ hadseregeiben
 • Katonatiszti életpályák idegen országok hadseregeiben
 • Magyarok az Egyesült Államok háborúiban
 • Magyar katonák szolgálata Latin-Amerikában
 • Magyar katonák tevékenysége Ázsiában és Afrikában
 • Negyvennyolcas katonai emigránsok a világ körül
 • Magyar hadifogolysorsok a 18–20. század folyamán
 • Magyarok a Nagy Háború külföldi seregeiben
 • Magyar nemzetiségű katonák az utódállamok hadseregeiben
 • Magyarok a francia idegenlégióban
 • Magyarok a 2. világháború külföldi haderőiben
 • Magyar nemzetiségű katonák a kommunista tábor hadseregeiben
 • Magyarok a hidegháború forró pontjain
 • Magyar nemzetiségű katonák az 1990-es évek fegyveres konfliktusaiban

A szervezők örömmel veszik a fenti témakörökben kutatásokat folytató, legalább alapszakos diplomával rendelkező kollégák jelentkezését. Megfelelő számú jelentkező esetén angol nyelvű szekció indítását is tervezik. A konferenciára az alábbi linken található űrlap kitöltésével, és egy – legfeljebb 200 szó terjedelmű – szakmailag megalapozott absztrakt csatolásával lehet jelentkezni. 

A jelentkezéseket 2020. szeptember 15-ig lehet leadni. A jelentkezés további feltétele lesz a regisztrációs díj befizetése, melynek összege 5000 Ft + igény esetén a szállás költsége. A szervezők a befizetésre vonatkozó értesítéseket az absztraktok befogadását követően küldik el.

A konferenciára a szervezők tervei szerint 2020 novemberében kerül sor, helyszín: Eszterházy Károly Egyetem, Eger, Eszterházy tér 1. (Amennyiben a járványhelyzet miatt újabb lezárásra kerülne sor, a konferenciát online formában tartják meg.) A további részletekről a jelentkezők számának ismeretében adnak tájékoztatást. További információ ezen az e-mail címen kérhető. 

Ezt olvastad?

Április utolsó hetében mind tematikai sokszínűségét, mind technikai megvalósítását tekintve rendkívül izgalmas virtuális konferenciát szervezett a Ceræ, a középkori és
Támogasson minket