Ingyenesen elérhető online tartalmak (nemcsak) történelemtanároknak

A koronavírus-járvány továbbterjedése és megállítása érdekében hozott korlátozó intézkedések keretében 2020. március 16-án életbe lépett a tantermen kívüli digitális tanrend Magyarországon, ami eddig még nem látott kihívások elé állítja a közoktatás világának minden szereplőjét.

A digitális iskolai működés kereteinek és formáinak kialakítására a pedagógusoknak alig pár napja volt, ez idő alatt az online térben elképesztő intenzitású eszmecsere és ötletbörze indult el általános pedagógiai megoldásoktól a digitális tantermek kialakításán át a konkrét szaktárgyi megoldásokig. A pedagógusok munkájának támogatásához az Újkor.hu-n is megjelent több anyag, ami segítséget nyújthat a (nemcsak) történelmet tanító kollégáknak. Ezek itt és itt elérhetők.

Még az online térben magabiztosan navigáló történelemtanároknak is számos eddig nem annyira ismert felület használatát kell beépíteni a napi tevékenységek közé, arról nem is beszélve, hogy az eddig sem szegényes minőségi online tananyagok és segédanyagok köre bővült. Ezeket, a mostanában megnyílt és ingyenesen elérhetővé tett, és a történelemtanítás során jól használható hazai és külföldi felületeket gyűjtöttük össze – a teljesség igénye nélkül, s nem foglalkozva azokkal az online tartalmakkal és adatbázisokkal, amelyek eddig is ingyen elérhetőek voltak.

Digitális tankönyvek

Elindulva a klasszikus tankönyvi vonalon, érdemes a Mozaik Kiadóval kezdeni, akik minden eddig megjelent taneszközüket ingyenesen hozzáférhetővé tették egészen a jelen tanév végéig. A honlapjukról nem csak a tankönyvek digitális anyagai, hanem az interaktív tartalmak és az oktatási szoftver is elérhetőek, amikhez csak egy ingyenes regisztrációra van szükség.

A Mozaweb kezdőlapja

A hagyományosnak számító taneszközök listájából nem kihagyható a korábbra ígért, de most élesített Nemzeti Köznevelési Portál, ahol 5–12. évfolyamig elérhetőek okostankönyvek videókkal, képekkel és interaktív feladatokkal. Téma alapján böngészhető a médiatár videókkal, térképekkel és animációkkal. A honlapon van még egy differenciálásra alkalmas feladattár, az irányítópult személyre szabható, a keresés funkcióval pedig összetetten kereshetünk a portálon elérhető anyagok között. (A letölthető anyagok fül alatt 1–12.-ig találunk tartalmakat, főleg hagyományos tankönyvek, munkafüzeteket és segédleteket.)

Videós csatornák

Videókat nézni mindenki szeret, ha azok rövidek, szórakoztatóak és még tanulni is lehet belőlük, akkor pedig tökéletes win-win helyzetet kapunk. A Digitális Legendárium YouTube-csatornája ideális választás, ha egy történelmi korszak vagy konkrét háború hadtörténetét szeretnénk diákjainknak szemléletes módon bemutatni. Igényes animációk, érthető és lényegre törő magyarázatokkal, pont olyan hosszúságban, ami még a kevésbé érdeklődő gyerekek számára is befogadható.

Az Országház Filmműhely az Országgyűlés Hivatala által indított Youtube-csatorna, ahol a történelmi dokumentumfilmek, a Parlement történetéhez kapcsolódó videók és tudományos kutatásokat bemutató kisfilmek mellett oktatási segédanyagok is elérhetők. Az Animációk lejátszási listára kattintva informatív animációkat találunk a törvényhozás folyamatáról és az obstrukció történetéről.

A megváltozott igényekre reagált az M5 tévécsatorna is, ahol eddig is rendszeresen műsorra tűztek oktatási tartalmakat, viszont az új munkarend bevezetésével megváltozott műsorrenddel és még több oktatási anyaggal segítik a diákok és pedagógusok munkáját. A mediaklikk.hu-n és a csatorna YouTube felületén elérhető és visszanézhető műsorok között korosztály és tantárgy szerint válogathatunk, így például a történelem érettségire készüléshez találhatunk anyagot a reformkorról vagy a második világháborúról.

A Nemzeti Filmintézet (NFI) 90 irodalmi adaptációt, történelmi filmet, ijfúsági, rajz-, mese- és dokumentumfilmet tett ingyen elérhetővé, amik az otthoni szórakozás mellett oktatási céllal is jól használhatók. A történelmi művek közül az archívumból elérhető többek között A tizedes meg a többiek, a Budapesti tavasz, a Feldobott kő, a Hideg napok, a Szamárköhögés és a Valahol Európában is, de olyan történelmi regények adaptációi, mint az Egri csillagok vagy A kőszívű ember fiai.

A Pazirik.hu talán az egyik legizgalmasabb online tartalom, amit elővehetünk a digitális történelemórán. A háromdimenziós történelmi rekonstrukciókkal, történelmi animációs filmekkel és interaktív tartalomfejlesztéssel foglalkozó vállalkozás oldalán többek között olyan történelmileg fontos építmények, mint az egri vár, a pannonhalmi apátság vagy Buda török fürdőinek korabeli, elképesztően élethű rekonstrukcióit találjuk. Ha nem elégszünk meg a képekkel, a videós tartalmak révén is tarthatunk helyszínbejárást, illetve segédanyagként jól használható animációs filmeket is bevethetünk.

A Pazirik.hu kezdőlapja

Adatbázisok és digitális könyvtárak

Sokak számára nem ismeretlen az Arcanum digitális periodika adatbázisa, amelyhez eddig előfizetés útján lehetett hozzáférni, azonban a kialakult helyzetre való tekintettel a teljes adatbázist ingyenesen elérhetővé tették. A Digitális Tudománytárban visszakereshetők múltunk legfontosabb nyomtatott forrásai, a folyamatosan bővülő több tízmillió oldalas adatbázisban a teljes szövegre kereshetünk, így akár egy személy- vagy helységnevet beírva böngészhetünk a források között, a találatokat egy ingyenes regisztráció után pedig akár le is tölthetjük pdf formátumban.

Az Arcanum Digitális Tudománytárának nyitóoldala

Az online adatbázisokat vizsgálva érdemes említést tenni a Jstor-ról, ami az egyik legnagyobb digitális tudományos könyvtár, rengeteg tanulmánnyal és digitalizált forrásanyaggal. Az adatbázis eddig csak egyetemi hálózatról volt csak böngészhető, most azonban 6000 online könyvet és 150 folyóiratot ingyenesen elérhetővé tettek. Az angol nyelvű tartalmak között kereshetünk kulcsszavakra, tudományágakra vagy akár szerzőkre is.

A Scribd a világ legnagyobb és egyik legismertebb digitális könyvtára, amelynek tartalmaihoz eddig csak előfizetéssel lehetett hozzáférni, most 30 napra kinyitotta a közel 60 milliós adatbázisát, és egy speciális linken ingyenesen elérhetők a digitális könyvek és hangoskönyvek. Az adatbázisban számos történelmi témájú ismeretterjesztő vagy szórakoztató tartalmat találhatunk, többségében angol nyelven, de a magyar anyagok köre is folyamatosan bővül.

Egyelőre lehetetlen megjósolni, meddig zajlik az oktatás a digitális térben, és kérdés az is, hogy az érettségiket mikor és milyen formában lehet majd megszervezni, ezért a helyzet átlagon felüli empátiát és türelmet kíván a közoktatás minden szereplőjétől. Jelen válogatásunkkal a történelem szakos pedagógusok és diákjaik munkáját igyekszünk könnyíteni és színesíteni.

A megnyíló és ingyenesen elérhetővé tett tartalmak listája minden bizonnyal még bővül a következő napokban, hetekben, ezért cikkünket igyekszünk folyamatosan bővíteni.

 

Sujtó Attila

Ezt olvastad?

Előadás a honvédelem szerepéről és jelentőségéről, Hobo 75. születésnapi közönségtalálkozója és beszélgetés Závada Pállal Hajó a ködben című regényéről -
Támogasson minket