Irány Ópusztaszer – A VII. Kárpát-medencei Fiatal Magyar Történészek Táborának felhívása

Belvedere Meridionale csapata idén is várja a térség fiatal történészeit a VII. Kárpát-medencei Fiatal Magyar Történészek Táborába, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkba. Szokás szerint nemcsak előadást lehet tartani, hanem publikációs lehetőség is nyílik számukra a folyóiratban.

Kerekasztal-beszélgetés a 2016-os táborban

Az Újkor.hu rendszeres olvasói tudhatják, hogy minden évben képviseltettük magunkat eddig a rendezvényen. A 2014-es, a 2015-ös, a 2016-os, a 2017-es és a 2018-as táborokról egyaránt beszámoltunk, és idén sem fogjuk kihagyni a részvétel lehetőségét.

Előadás a 2014-es táborban

Miért érdemes ellátogatni a VII. Kárpát-medencei Fiatal Magyar Történészek Táborába? Azért, mert viszonylag kevés lehetőség van arra, hogy a szakma képviselői kötetlen helyzetben töltsenek el négy napot együtt. Ahogy Kiss Gábor Ferenc főszervező fogalmazott 2017-ben,

„rendezvényünkre már elmondható, hogy jól bejáratott, az érdekeltek számára számon tartott eseménnyé vált. Ez azt is jelenti, hogy a tábor programja az elmúlt évek tapasztalatai alapján kialakult, működőképes sémát követ. Ennek veleje, hogy a résztvevők nem pusztán passzív, befogadó résztvevői az eseménynek, hanem lehetőségük van, hogy saját tudományos érdeklődésüknek megfelelő témában előadást tartsanak. Úgy alakítjuk a programot, hogy minden előadás után legyen lehetőség kérdésekre, vitára, mindezt egy informális térben, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban megvalósítva. A rendezvény kötetlen hangulata is inspirálólag hat mind az előadókra, mind pedig a hallgatóságra. Erre nagyon jó lehetőséget nyújt maga a helyszín is, illetve a rendezvény légköre is elősegíti az eszmecsere kialakulását. A korábbiakhoz képet talán annyiban változott a tábor, hogy helyszínt adó Emlékpark által nyújtott lehetőségeket szélesebb körben építjük be programokba.”

Kiss Gábor Ferenc rendhagyó tárlatvezetése 2018-ban

Kiss Gábor Ferenc idei meghívója itt olvasható, a jelentkezési lap és a tervezett program pedig az oldal aljára görgetve tölthető le:

Kedves Kolléga Úr/Hölgy!

Tisztelt Történész Barátunk!

Ezúton tisztelettel meghívjuk az ez évben hetedik alkalommal megrendezésre kerülő Kárpát-medencei fiatal magyar történészek táborába.

A tábor ideje: 2019. augusztus 29. (csütörtök) – szeptember 1. (vasárnap).

A tábor helyszíne: Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark és a Szeri Kemping (Ópusztaszer, Szoborkert 68.)

Az esemény hagyományos célja, hogy közel hozzuk egymáshoz a térség fiatal magyar történészeit, fórumot teremtsünk számukra. A szakmai kapcsolatok fejlesztése mellett fontosnak tartjuk a személyes kapcsolatok elmélyítését is.

A tábor rendezvényén lehetőség nyílik, hogy a résztvevők saját kutatási-érdeklődési területükből, általuk választott témából 20 perces tudományos előadást tartsanak

Előadással való jelentkezés esetén a jelentkezési lapon közölt adatok megjelennek a tábor ISBN számmal rendelkező absztrakt kötetében.

A tábor programbizottsága által elbírált előadások számára lehetőség nyílik, tanulmány formájában a Belvedere Meridionale referált, lektorált, tudományos szakfolyóiratban való publikálásra.

Az esemény védnökei: Dr. Habil Marjanucz László, Prof. Dr. Pászka Imre, Prof. Dr. Rácz Lajos, Prof. Dr. Szakály Sándor, Dr. Szegfű László CSc

A jelentkezők a mellékelt önéletrajz kitöltésével és a kissgf@jgypk.szte.hu e-mail címre küldésével regisztrálhatják magukat. Kérjük, hogy jelentkezését augusztus 12-ig küldje el a fenti email címre.

Az eseményt a Nemzeti Kulturális Alap támogatja. A támogatásnak köszönhetően
a rendezvényen való részvétel az első 30 jelentkezőnek teljes egészében ingyenes (szállás, étkezés, programokon való részvétel).

A tervezett programot mellékletben küldjük.

Szeged, 2019. július 10.

dr. Kiss Gábor Ferenc PhD

főszervező

Belvedere Meridionale

A címlapfotó forrása: Civertan Légifotó / legifoto.com

Ezt olvastad?

Négy év után újra várja az érdeklődőket a Kárpát-medencei Fiatal Magyar Történészek Tábora! A Belvedere Meridionale Alapítvány hagyományos nyári eseménye
Támogasson minket