Itt vannak! – Szelfielőzmény a Nemzeti Múzeum kiállításán

A Budapesti Fotófesztivál keretében, Itt vannak! címmel időszaki fotókiállítás nyílt a Magyar Nemzeti Múzeum kerítésén, a Kálvin tér felől a Múzeum utcában.


Lengyel Beatrix Széchenyi Zsigmond portréja előtt

A kerítés-kiállításon 16 kinagyított fotót láthatunk – valamennyi a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának több mint 40 000 portréfotója közül lett kiválogatva. A kerítés-kiállítást bemutató rendhagyó vezetést Lengyel Beatrix kurátor, történész, a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának főosztályvezetője tartotta, aki hangsúlyozta: a kerítés-kiállításon látható képek hosszas válogatás eredményeként lettek kiválasztva. Mivel a múzeum tulajdonában lévő portrék között valamennyi társadalmi réteg tagjaival találkozhatunk, (a fotózás kezdeteitől egészen máig, a műtermi fotóktól az amatőr képekig), ezért a válogatás során is alapvető szempontnak tekintette, hogy ezt a sokszínűséget megmutassa. Ez ihlette a kiállítás címét (Itt vannak!) is, hiszen a portrékon keresztül mindannyian megmutatják magukat.

A kinagyított képeken bemutatott fotók azonban nemcsak az ábrázolt személyében különböznek, de technikájukban és formájukban is – a színezett talbotípiától kezdve a fotókerámián át egészen a mai szelfi előzményének is tekinthető ferrotípiáig a legkülönbözőbb fotózási módszereket figyelhetjük meg, miközben a képek alanyairól és készítőiről is információhoz jutunk.

A reprodukált fotók között szerepel többek között Kós Károly hármas-portréja, a híres vadász, Széchenyi Zsigmond egy fiatalkori képe, az avant garde hercegének nevezett Palasovszky Ödön portréja, vagy éppen Ady és Csinszka híres párosa is.   

A bemutató-séta során mind a 16 képet megismerhette a közönség, ám aki esetleg lemaradt volna, annak segítséget nyújtanak az eligazodásban a képek mellett megjelenő magyarázó szövegek.

Lengyel Beatrix a fotók bemutatása mellett elmondta: régi álma teljesült azzal, hogy az utóbbi időben több fotókiállítást is láthatunk a Magyar Nemzeti Múzeum kerítésén, ezzel hívva fel a figyelmet a múzeumban őrzött kincsekre. A Fotótár ugyanis nem csupán bemutatni szeretné ezeket a képeket, de kiemelten fontosnak tartja azok eredetijének megőrzését is, mivel ez elengedhetetlen ahhoz, hogy minden korszak újra tudja értelmezni őket a saját maga számára.

A kurátor megköszönte azoknak a fényképészeknek és adományozóknak a nagylelkűségét, akik fotóikat, esetleg egész életművüket a múzeumnak ajándékozzák – köztük a sétán szintén jelen lévő Keleti Évának. Végül hangsúlyozta: reméli, hogy ezt a kiállítást több hasonló kerítés-kiállítás is követi majd, ugyanis ez kiváló módja a könnyedebb, nem politikatörténeti jellegű témák bemutatásának.

A kerítés-kiállítás 2017. április 30-áig tekinthető meg a Magyar Nemzeti Múzeum kerítésén.   

Varga Lujza

Ezt olvastad?

John Sadovy (1925–2010) fotóriporter a Life nevű amerikai képes hetilap tudósítójaként érkezett Magyarországra 1956. október 29-én. November 1-jei távozásáig közvetlen
Támogasson minket