Kiállítás-körkép I. – Válogatás a Nagy Háború ihlette dunántúli tárlatokból

Így a centenárium esztendejében – Magyarország bármelyik régiójában lakjon is – könnyen talál magának programot az első világháború története iránt érdeklődő közönség, ugyanis hazai közgyűjteményeink programkínálatában rendre ott sorakoznak a Nagy Háborút idéző vándor–, állandó és időszaki kiállítások. Összeállításunkhoz közülük válogattunk.

Országjárás vérben és vasban négy esztendőn át

A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) koncepciója, hogy 32 tablóból álló első világháborús kiállítása éppen annyi ideig járja majd az országot, érintve minden helyőrséget és alakulatot, mint amennyi ideig a Nagy Háború tartott. Ennek megfelelően „Négy év vérben és vasban” címet viselő tárlat, amely a Múzeumok Éjszakáján 2014. június 21-én debütált, egészen 2018-ig zarándokol állomásról állomásra. A pillanatképeket, levélrészleteket és a korra jellemző tárgyakat prezentáló plakátok célja, hogy közérthető módon mutassák meg a háború megannyi arcát a lövészárkoktól a hátországig és méltó módon őrizzék, hagyományozzák a világégés emlékét. A kiállítás június 27-től első állomásán, Tatabányán időzött, majd a MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred gondjaira bízták és ma (2014. július 21.) délután 18 óráig a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal aulájában tekinthető meg. A kiállítás Győrből a pápai bázisrepülőtérre költözik.

A képek forrása: Győr+ TV tudósítása: Négy év vérben és vasban. Közzététel: 2014. július 10. 

Katonai kórházak és tábori lelkészek emlékezete Veszprémben

2014. július 28-án a veszprémi Szent Imre Piarista– és Helyőrségi templomban nyílik az a tárlat, amelynek célja bemutatni az első világháború idején a 31. gyalogezred kötelékében tevékenykedő tábori lelkészek munkáját, valamint a város egyházi és oktatási intézményeiben berendezett tartalékkórházak működését. Imakönyvek, tábori kápolnák, harctéri naplók mesélnek a katonaélet vallásos oldaláról, a kórházi dokumentumok jóvoltából pedig megtudhatjuk, hogy milyen eszközökkel sikerült a hadsereg, a társadalmi szervezetek és a polgári lakosság hathatós együttműködésének köszönhetően megfékezni a különféle járványos megbetegedések terjedését. A kiállítás egészen szeptember 30-ig várja az érdeklődőket.

A képek forrása: Omega hírek

A nagy háborús emlékév 2014 Szombathely

A Vasi Honvéd Bajtársi Egyesület, a Savaria Történelmi Karnevál Közhasznú Közalapítvány és Szombathely Megyei Jogú Város összefogásából Vas megye székhelyén már február 18. óta a legkülönfélébb módon zajlik a háborús hősök és áldozatok emléke előtti tisztelgés. A tudományos ismeretterjesztés, az emlékművek gondozása és a diákság bevonása jelentette a legfontosabb célkitűzést az egyes programok tervezésével. A december 4-én gálaműsorral záródó programsorozat következő állomása az augusztus 21. és 24. között zajló Savaria Történelmi Karnevál lesz, amelyen rendhagyó módon a római kortól némileg elrugaszkodva az első világháború megjelenítésére is sor kerül majd. A háborúhoz kapcsolódó további, elsősorban képző– és zeneművészeti rendezvényekről az érdeklődők az alábbi oldalon tájékozódhatnak.

Lakossági gyűjtésből centenáriumi kiállítás Pécsett

Az Első Világháborús Emlékbizottság pécsi gyűjtőpontja 2014. július 15-ig várta a Pécs-baranyai közönség első világháborúhoz köthető kölcsöntárgyait a Zsolnay Kulturális Negyedbe. Az önkormányzat, a kulturális negyed, a közgyűjtemények és a tankerület együttműködésével megvalósított gyűjtőakció rendkívüli sikerének köszönhetően több ezernyi tárgy várja méltó elhelyezését a kiállítótérben és a közösségi emlékezetben. A 2014. november 9-én megnyíló „Ami személyes, és ami ránk maradt” kiállítás látványtervét bemutató 3D animáció online is elérhető az alábbi linken.

Ízelítő a gyűjtött relikviákból és a látványtervből. Középen fényképezőgéppel a kezében a gyűjtőpont koordinátora, Földesi Virág látható. A képek forrása: Pécsma.hu

Baka bunker Szekszárdon

Pécs városához hasonlóan nyilvános felhívással élt a szekszárdi Wosinsky Mór Múzeum is, amely centenáriumi kiállításának megnyitóját 2014. szeptember 30-ra tervezi és a tárlat várhatóan 2015. február 28-ig lesz megtekinthető. A hadtörténet rajongói azonban Tolna megye székhelyén járva addig sem maradnak tárlat nélkül, hiszen a régi Vármegyeháza alagsorában, stílszerűen az egykori Légó-pincében kialakított Baka Múzeum már 2009 óta várja a látogatókat. Két lelkes magángyűjtő, Borbandi György és Tábori Zoltán több ezer első– és második világháborús relikviája alkotja a kiállítótér sokszínű tartalmát. A virtuális ízelítőre vágyók a gyűjtemény honlapján és facebook oldalán egyaránt nézelődhetnek, továbbá rövid videó is készült a múzeumról 2010-ben.

A képek forrása: Baka múzeum Facebook oldala

Válogatásunkat rövidesen folytatjuk. Akkor a Dunától keletre eső területek Nagy Háborús kiállítás–kínálatából csemegézünk majd.

Árvai Tünde

Ezt olvastad?

A Kárpát-medence kora középkori történetére és belpolitikai viszonyaira vonatkozó források közül mind jellegében, mind tartalmában kiemelkedik A bajorok és karantánok
Támogasson minket