Kísérleti régészet: Hadtörténeti előadás és bemutató

A Magyar Nemzeti Levéltár Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltára 2015. május 27-én 16.30-tól tartja idei második Levéltári Estjét, amelynek előadója Hidán Csaba régész, történész, a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudományi Karának adjunktusa lesz.

A Levéltár Levéltári Esték című programsorozata több éves múltra tekint vissza. 2012. november 6-án – az éppen 70 éve történt doni katasztrófára emlékezve – a szolnoki repülősök nyomába eredtek Magó Károly előadása révén. A prezentáció összefoglalóját olvasva kiderül, hogy a szolnoki repülősök bázisa, Ilovszkoje környéken vívott harcokban halt hősi halált Csukás Kálmán vezérkari alezredes, a szolnoki vadászosztály parancsnoka, és a repülőtér mellett zuhant le Vitéz Nagybányai Horthy István tartalékos főhadnagy, a szolnoki vadászrepülő osztály pilótája. A levéltár honlapján néhány fotó is megtekinthető az eseményről.

Egy évvel később, 2013. szeptember 4-én a szolnoki ipartörténet egy szegmensének megismertetését tűzték ki célul. Kocsisné Bagdi Eszter a város vegyi üzemével foglalkozott előadásában. 1953-tól laboránsként 20 évet töltött a gyárban és aktív munkahelyi és társadalmi munkájával a „vegyis közösség” ismert, elismert és megbecsült tagja lett. Előadása A kénsavgyártól a Tiszamenti Vegyiművekig címet viselte.  A rendezvényről videó-összeállítás is készült.

2014. december 3-án Gáspár János, a Közlekedési Múzeum volt munkatársa, a Magyar Közlekedési Közművelődésért Alapítvány Kuratóriumának elnöke tartott előadást A magyar közlekedés története és szolnoki vonatkozásai címmel. Az előadás témája szervesen kapcsolódott a Magyar Nemzeti Levéltár Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltára akkori aktuális időszaki kiállításához, amely a megye közlekedéstörténetét taglalta levéltári dokumentumok és gyűjtőktől, valamint közlekedési vállalatoktól kölcsönzött tárgyak és makettek bemutatásával. A rendezvény képes beszámolója itt tekinthető meg.


A levéltár épülete. Kép forrása: MNL JNSZML honlapja

Részben a Levéltári Esték programsorozatnak is köszönhető, hogy a levéltár elnyerte a Laki Kálmán díjat Szolnok Megyei Jogú Város Közgyűlésétől, amelyet 2015. január 25-én, ünnepélyes keretek között vehettek át.

A levéltári Esték első idei előadására március 25-én került sor, Szurovecz Pál várostörténeti kutató tartott előadást Ilyen volt Szolnok anno címmel. Az eseményről készült képeket a Levéltár Facebook-oldalán tekinthetik meg.

A soron következő előadás a népvándorlás- és középkori fegyverzet és hadtörténet témakörén belül a sztyeppei nomád népek kardjairól és szablyáiról fog szólni. A történeti ismertetés mellett gyakorlati bemutatóra is sor kerül. Az előadó, Hidán Csaba sikeres oktatói tevékenysége, valamint a kísérleti régészet terén elért eredményeiért, és a fegyvertörténeti ismeretek bővítéséért 2013-ban elnyerte a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést. A 2015. május 27-i előadáshoz kedvcsinálóként ajánljuk a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtárban tartott bemutatót.

Ezt olvastad?

A 2024-es premiernaptárban még sok a homályos folt, de annyi már most látszik, hogy idén sem maradnak monumentális alkotások nélkül
Támogasson minket