Konferencia a lengyel–litván államközösség első felosztásának 250. évfordulója alkalmából

Az MTA Magyar–Lengyel Történész Vegyesbizottság és az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Kelet-, Közép-Európa Története és Történeti Ruszisztikai Tanszéke 2022. november 24-én (csütörtökön) tudományos konferenciát szervez a lengyel–litván államközösség első felosztásának 250. évfordulója alkalmából. A Birodalmi terjeszkedés Közép-Európában: a Rzeczpospolita első megcsonkítása című, közös szervezésű konferenciára az ELTE BTK Történeti Intézetének Szekfű Gyula Könyvtárában (1088 Budapest, Múzeum körút 6–8. I. em. 115.) kerül sor.

A konferenciát Mitrovits Miklós, az MTA Magyar–Lengyel Történész Vegyesbizottság titkára, valamint Bagi Dániel, az ELTE BTK Kelet-, Közép-Európa Története és Történeti Ruszisztikai Tanszék vezetője, a Magyar–Lengyel Történész Vegyesbizottság alelnöke nyitják meg. A tudományos tanácskozás négy szekciójában elhangzó összesen 11 előadás az első lengyel felosztás előzményeit, lefolyásának különböző aspektusait, kortárs visszhangját, valamint későbbi, 19–20. századi hatását, a lengyel nemzeti és történeti emlékezetben betöltött szerepét vizsgálják.

A lengyel–litván államközösség, az úgynevezett lengyel nemesi köztársaság (Rzeczpospolita) első felosztásáról döntő szerződést 1772. augusztus 5-én kötötte meg az orosz, a porosz, valamint az osztrák fél, amelyet az állam további kettő, végül teljes felosztása követett 1793-ban, majd 1795-ben. Az első felosztás eredményeképp a lengyel–litván állam területének, illetve lakosságának körülbelül egyharmadát elveszítette; Oroszország megszerezte többek között Kurlandot és lengyel Livóniát, Poroszország Kelet-Pomerániát, Ausztria pedig a krakkói és a sandomierzi vajdaságot, valamint a később Galícia-Lodoméria néven az örökös tartományok közé sorolt lengyel területeket.

Utóbbi kapcsán a konferencia két előadása is érinteni fogja a szepességi városok visszacsatolásának, illetve Galícia betagolásának jogi körülményeit. Ezen túl a kortárs európai külpolitika bemutatása is előtérbe fog kerülni; több prezentáció nemcsak a felosztó államok külpolitikai elképzeléseit, de a nyugat-európai országok, így például Franciaország és Nagy-Britannia diplomáciai törekvéseit fogja bemutatni. A konferencia Ring Éva (ELTE BTK) zárszavával fog zárulni, aki a második szekcióban elhangzó előadásában a bari konföderációról, illetve annak a felosztásra gyakorolt hatásáról fog beszélni.

Az előadások absztraktjai a konferencia hivatalos Facebook-eseményében olvashatók.

A tanácskozás teljes programja (az alábbi linkre kattintva nagyobb felbontásban is elérhető):

Ezt olvastad?

2024. január 26-án mutatták be az Apple TV+ felületén a Levegő urai (Masters of the Air) című minisorozat első epizódját.
Támogasson minket