Kossuth Lajos elfogyott regimentje – Rendhagyó tárlatvezetés és ünnepélyes makettátadó

2023. február 24-én rendhagyó tárlatvezetéssel egybekötött ünnepélyes makettátadásra került sor a Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjteményben. A múzeum Kossuth Lajos elfogyott regimentje – ’48-as veterángondozás és a Honvédmenház története című időszaki kiállításához kapcsolódó eseményét a Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény vezetőjének, Gönczi Ambrusnak a köszöntője vezette fel. Az eseményen részt vett Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere és köszöntőt mondott Döme Zsuzsanna, Ferencváros alpolgármestere, akik az egybegyűltek előtt leleplezték a Honvédmenház makettjét.

Döme Zsuzsanna beszédében beszámolt arról, hogy a tavalyi átadón tett ígérete megvalósult, a Honvédmenház utcában felkerültek az utcatáblák és folynak a tárgyalások a tervezett emlékoszlop ügyében is. Az alpolgármester asszony kiemelte, hogy Ferencváros számára fontos, hogy a IX. kerület történetének részét képző Honvédmenház emlékezetét méltó módon ápolják; büszkék rá, hogy a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum és Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény közös kiállítását – amelynek kurátorai Gönczi Ambrus, Szoleczky Emese és Ress-Wimmer Zoltán voltak – többen a 2022-es év egyik legjobban sikerült történeti kiállításának tartják, amivel ő személy szerint is egyetért.

A Honvédmenház történetéhez Cserey Ignác személye révén kötődő Budai 2. honvédzászlóalj állománya is megérkezett az eseményre, Berlinger Gábor hagyományőrző százados vezetésével. Cserey Ignác ezredes, a 2. honvédzászlóalj első parancsnoka évekkel később a Menház egyik legfontosabb parancsnoka volt Vidats János, Szentimrey Kálmán és Krúdy Gyula mellett.

Szintén emelte az ünnepi hangulatot, hogy a Szentimrey család leszármazottjai, a Kossuth Társaság és a Görgey Kör képviselői is jelen voltak az ünnepélyes átadón.

Csoportkép: a kiállítás kurátorai, a Budai 2. honvédzászlóalj és a makett készítői. Fotó: Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény

Ezt követően Ress-Wimmer Zoltán, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum főelőadója, a kiállítás egyik megálmodója bemutatta a Kossuth Lajos elfogyott regimentje – A ’48-as veterángondozás és a Honvédmenház története című kiállítást a szép számú érdeklődőnek. A rendezői szemmel tartott különleges vezetés során bemutatásra kerültek a Honvédmenház külföldi és magyarországi előzményei, majd a kurátor mesélt a ferencvárosi otthon megépülésének előzményeiről és arról az összefogásról, amely lehetővé tette az intézmény létrejöttét.

Ress-Wimmer Zoltán. Fotó: Harangi Mihály

Az érdeklődők megismerhették az intézmény szervezetét, továbbá azt is, hogy milyen módon lehetett bekerülni oda.

Használati tárgyak és fényképek segítségével bepillanthattunk az otthon lakóinak házirendjébe és mindennapjaiba, értesültünk az intézmény további sorsáról, későbbi Honvéd Rokkantházzá alakulásáról.

Szó eset arról is, hogy a ’48-as veteránok miként ápolták a szabadságharc emlékezetét és milyen összetartó ereje volt a ’48-as közös katonai múltnak. A tárlatvezetés végén azt is megtudhatta a publikum, hogy ki volt az intézmény utolsó lakója, ki volt az utolsó ’48-as honvéd és mi vezetett az otthon pusztulásához. A rendhagyó vezetés során számos érdekesség hangzott el, amely nincs a köztudatban.

A tárlatvezetés. Fotó: Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény

A tárlatvezetés után Gulyás Adrienn, a Károli Gáspár Református Egyetem doktorandusza olvasta fel a kiállításban szereplő Agg a képem című versét. A kiállítás megnyitójára íródott költemény utolsó versszaka méltó köntösbe helyezte az ünnepélyesen átadott makettet:

„Hát magyar, soha ne felejts, Csalódott könnyeket már ne ejts, Kudarc vagy győzelem? Frázisok! ’48 az, mit néked örökül hagyok.”

Ezt követően Hermann Róbert, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnokának tudományos helyettese röviden ismertette az épület történetét. A történész kiemelte annak fontosságát, hogy a ’48-as emlékezetápolás mennyire fontos a történészszakma számára. Ezt követően átadásra került a Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény számára az egykori Honvédmenházról készült makett, melyet Horváth Domokos készített. A 3D-tervezés Végvári Endre, a figurák festése Zabari Hajnalka keze munkája. A makett elkészítését Ferencváros Önkormányzata mellett a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség is támogatta.

A makett. Fotó: Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény

Berlinger Gábor, a Budakeszi Katonai Hagyományőrző Egyesület elnöke és Horváth Domokos, a makett alkotója ezt követően mesélt a makett megszületéséről. Berlinger kiemelte, hogy Cserey Ignác emlékezetének ápolása fontos egyesületük számára, hisz az alakulat egykori vezetője a Menház egykori parancsnoka volt, Kossuth Lajos temetésénél pedig ő vezette az intézmény lakóit a gyászmenetben. Az egyesület egy emlékparkot szeretett volna létrehozni, de mivel ez tulajdonjogi akadályokba ütközik, az épület makettjével szerettek volna emléket állítani az épületnek.

Makett – részlet. Fotó: Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény

Ezt követően Horváth Domokos, a makett alkotója engedett bepillantást a munkálatokba. Elmondta, hogy a terv másfél éve, a kiállítás tervével szinte egy időben fogalmazódott meg, majd közel félezer munkaórát vett igénybe az igényesen és részletesen kidolgozott mű megalkotása – nem az eredeti épület rekonstrukciójával, hanem Lechner Ödön terve alapján. Az épület mellett megjelennek rajta az agg honvédek is, akiknek alakját régi fotók alapján próbálták életre kelteni; a kezükben lévő kártyalapok és újságok is olvashatók. Az alkotó azt is megosztotta a jelenlevőkkel, hogy milyen apró poénokat rejtett el a kész makettben.

Makett – részlet. Fotó: Harangi Mihály

A jó hangulatban és nagy érdeklődéssel kisért makettátadó méltó megemlékezése volt az egykori 1848-as honvédek otthonául szolgáló ferencvárosi objektum számára. A makett a Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény állandó kiállításának része lesz.

A Menház történetét bemutató kiállítás 2023. március 14-ig megtekinthető a Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjteményben (1092 Budapest, Erkel utca 15.), hétköznapokon 10 és 18 óra között, szombaton 10-től 14 óráig.

A tárlatot készítők szándéka szerint a kiállítást a későbbiekben vándorkiállítás formájában szeretnék bemutatni az érdeklődőknek az ország több pontján.

Bartha Annamária

Ezt olvastad?

Kossuth Lajos elfogyott regimentje. A 48-as veterángondozás és a Honvédmenház története címmel, rendhagyó kiállítás nyílt március 13-án a Szegedi Tudományegyetem
Támogasson minket