Lépten-nyomon régészet – ellepték a Múzeumot a Kisvakondok

Leletgyűjtés, állatcsont-határozás, mini-ásatás, fémkeresőzés és restaurálás – a hétvégén a Régészet Napja alkalmából Miskolcon is bárki kipróbálhatta, milyen lehet régésznek lenni a valóságban. Az ingyenes rendezvény a hirtelen támadt meleg ellenére is több száz látogatót vonzott a Herman Ottó Múzeum Papszeri Épületébe, a szervezők máris a jövő évi programokat tervezik.

Fotók: Tóth Krisztián (Herman Ottó Múzeum)

A Régészet Napjához hasonló, tudománynépszerűsítő fesztiválok néhány európai országban már nagy hagyománnyal rendelkeznek, a Magyarországon idén második alkalommal rendezték meg a programsorozatot. A Magyar Régész Szövetség által kezdeményezett, kétnapos eseményhez az ország 35 intézménye csatlakozott, csaknem 250 különböző programot kínálva a gyereknapi hétvégére.

„Május 29-én, pénteken délelőtt a miskolci általános iskolák 5-6. osztályos diákjai számára hirdettünk játékos vetélkedőt. A gyerekek több állomásos ügyességi versenyben próbálhatták ki a roncsolásmentes kutatási módszereket. A nap a Rónais Régészek győzelmével zárult, de mi magunk is meglepődtünk, hogy minden csapat mennyire felkészülten érkezett. Legszívesebben mindegyiküket azonnal felvennénk ásatási technikusnak, olyan jól teljesítettek.” – nyilatkozta Király Ágnes régész, a miskolci programok főszervezője.

Fotók: Tóth Krisztián (Herman Ottó Múzeum)

Péntek délután a Papszeri Épület a miskolci és az egri múzeum, valamint a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának közös, szakmai projektzáró rendezvényének adott otthont. A beszámolók után a Magyar Régész Szövetség és a Herman Ottó Múzeum közös elismerésben részesítette azokat a civileket, akik nagyban hozzájárulnak a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei régészeti örökség védelméhez. Az épület emeletén megnyílt a tavalyi évben Északkelet-Magyarországon zajlott régészeti kutatásokat bemutató tablókiállítás is, mely előreláthatóan július végéig látogatható majd.

A pénteki, szűkebb körnek szóló programok után a régészek izgatottan készültek a szombati „Kisvakondok” Családi Napra. Az előző napi vetélkedő feladatain kívül volt kőeszköz-készítési bemutató, összetört edényeket lehetett restaurálni és tárgymásolatokat kipróbálni. A sikeresen elvégzett feladatok után kapott pecséteket a regisztrációs pultnál lehetett ajándékokra beváltani, a kézműves sarokban pedig bárki készíthetett magának honfoglalás kori tarsolyt vagy hajfonatkorongot.

Fotók: Tóth Krisztián (Herman Ottó Múzeum)

„Szerencsére minden résztvevőtől nagyon pozitív visszajelzéseket kaptunk. Sokszor a gyermekeket kísérő szülők még lelkesebben vetették magukat a régészeti játékokba, de olyan is akadt, aki annyira hasznosnak tartotta az újonnan megszerzett ismereteket, hogy végig jegyzetelt.” – mesélte Csengeri Piroska régész, megbízott osztályvezető.

A Régészet Napja szombati látogatói Pusztai Tamás régész, igazgató jóvoltából exkluzív tárlatvezetésen vehettek részt Az Év Kiállítása díjat elnyert „Elit Alakulat – A Kárpát-medence leggazdagabb honfoglalás kori temetői” című tárlatban, a Keleti Szövetség hagyományőrzőinek előadásai segítségével pedig a nap folyamán többször is megelevenedtek a korszak harcosai és fegyveres összecsapásai. Az eseményről délután egy légifotós csoportkép is készült, mely a nap végén a látogatók által írt üzenetekkel együtt egy időkapszulába került.

„A nap zárásaként az Agyagbanda Együttessel közösen ünnepeltük meg, hogy az idén nekünk ítélték a múzeumi szféra egyik legnívósabb szakmai díját. Külön köszönjük a részvételt annak a közel ötven kis néptáncosnak, aki a Művészetek Házában rendezett „Hateha” Táncművészeti Gála után egy körtáncra még hozzánk is betért. Az egész napnak fergeteges hangulata volt, és már most azon gondolkodunk, mivel tudnánk mindezt jövőre felülmúlni.” – foglalta össze a főszervező.

Fotók: Tóth Krisztián (Herman Ottó Múzeum)

A Herman Ottó Múzeum régészei legközelebb június 20-án, a Múzeumok Éjszakája alkalmából várják az érdeklődőket, amikor is a szentléleki pálos kolostor romjainál rendezik be főhadiszállásukat. A programokon a látogatók (külső helyszínen lévén) ezúttal is ingyenesen vehetnek majd részt.

További információ és még több kép a Régészet Napjáról a Herman Ottó Múzeum Régészeti Osztály Facebook-oldalán.

Kapcsolat: Király Ágnes (régész, főszervező) +36 70 603 9674

További fotók Tóth Krisztián jóvoltából a lenti képre kattintva, galériánkban találhatóak.

Figyelmébe ajánljuk:

Ezt olvastad?

A bűnözés történetétől a japán kultúráig. Ezen a héten is iránytűt mutatunk a történettudományi eseményekhez. Kedden, április 24-én 11:00 órai kezdettel
Támogasson minket