Magyar Gulág Zalaegerszegen

Február 15-én ünnepélyesen megnyitották a Nemzeti Emlékezet Bizottsága Magyar Gulág című vándorkiállítását Zalaegerszegen. A szabadtéri tárlatot a Mindszentyneum – Mindszenty József Látogatóközpont előtt lehet megtekinteni.

A Magyar Gulág programsorozat 2020-ban, a recski munkatábor megnyitásának hetvenedik évfordulóján indult el. A rendezvénysorozat nyitókonferenciáját 2020. február 20-án, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága székházában tartották. A Nemzeti Emlékezet Bizottsága nem sokkal ezután tematikus honlapot indított a haza kényszermunkatáborok világának bemutatására, majd Mi, a rendszer ellenségei – Kommunista táborvilág Magyarországon címmel kisfilmet is készített az Igen Médiával együttműködve. A megemlékezés-sorozat fontos részét képezi a vándorkiállítás, amely az utóbbi három évben sok helyen megfordult az országban. Az érdeklődők megtekinthették a tárlatot többek között Bonyhádon, Dabason, Recsken, Nagykőrösön, Orosházán és Kápolnásnyéken. (A Magyar Gulág programsorozat eddigi eseményeiről szóló írások itt találhatók a Nemzeti Emlékezet Bizottsága honlapján.)

Bank Barbara előadása a Magyar Gulág kiállítás zalaegerszegi megnyitóján. Kép forrása: NEB-fotó
Bank Barbara előadása a Magyar Gulág kiállítás zalaegerszegi megnyitóján. Kép forrása: NEB-fotó

A kiállítás Zalaegerszegre érkezett ezen a héten, és ünnepélyes megnyitóját február 15-én tartották. A rendezvényt kerekasztal-beszélgetés követte. Ennek keretében Bank Barbara történész, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága tagja (az Újkor.hu vele készített korábbi interjúja ide kattintva olvasható el) és Szokolay Domokos, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága Hivatalának tudományos kutatója beszélgetett Dergán Ádámmal, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága Hivatalának általános főigazgatóhelyettesével. A rendezvényen szó esett az 1945–1953 között fennállt internáló- és kényszermunkatáborokról, az 1950–1953 között működött zárt táborokról, illetve az 1951-ben lezajlott budapesti kitelepítésekről is.

Kerekasztal-beszélgetés a Magyar Gulág kiállítás ünnepélyes megnyitója után. Bank Barbara, Dergán Ádám és Szokolay Domokos. Kép forrása: NEB-fotó
Kerekasztal-beszélgetés a Magyar Gulág kiállítás ünnepélyes megnyitója után. Bank Barbara, Dergán Ádám és Szokolay Domokos. Kép forrása: NEB-fotó

A vándorkiállítás zalaegerszegi tárlata március 10-ig tekinthető meg a Mindszentyneum – Mindszenty József Látogatóközpont előtt.

A Zalai Hírlap Online videós beszámolója a beágyazott videón nézhető meg, a Zala Vármegyei Hírportál képes beszámolója pedig ide kattintva érhető el.

 

Ezt olvastad?

A szocialista blokk gazdasági felbomlása. Kérdések, dilemmák, kényszerpályák a hidegháború végén címmel rendezett konferenciát a Nemzeti Emlékezet Bizottsága 2023. december
Támogasson minket