Maradonától – Mészölyig: 22 legendás futballista soha nem hallott története

Oszd meg másokkal is:

Lapozó

Néhány hónappal ezelőtt látott napvilágot Dénes Tamás és Lakat T. Károly közös írása a Régi csibészek – Nagy vagányok, nagy futballisták című kötet. A szerzőpáros jól ismert, hiszen a jelen magyar sportújságírásának meghatározó szereplőiről van szó, ezt szemlélteti számos, általuk jegyzett futballtémájú könyvek egész sora, valamint rangos kitüntetéseik és elismeréseik. Két olyan futballszakíróról beszélünk, akik több évtizedes tapasztattal felvértezve kívülről-belülről egyaránt jól ismerik a hazai- és nemzetközi labdarúgásban uralkodó viszonyokat illetve annak meghatározó szereplőit, emblematikus figuráit legyen az futballista, edző vagy más, e sportághoz kapcsolódó személy.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, jó minőségű képekkel gazdagon illusztrált kötetben 11 magyar, illetve 11 külföldi kiválóság kapott helyett. Ahogy a könyv címében is megjelenik, elsősorban a régi, már korábban visszavonult futballisták életébe nyerhetünk betekintést. Mindazonáltal első ránézésre két kakukktojás is láthatóvá válik, mivel bekerült két aktív futballista az USA-ban légióskodó svéd csatárcsillag Zlatan Ibrahimović és a francia bajnokságban vitézkedő Nice olasz válogatott fenegyereke Mario Balotelli. A szerző, Dénes Tamás maga nyilatkozott arról, hogy ennek a 22 játékosnak a kiválasztása egyáltalán nem volt egyszerű:

„Nem könnyű választás volt ez, hiszen rengeteg jó futballista van. Igyekeztünk olyanokat választani, akikről tudunk talán az olvasóknak olyat mondani, ami még nem teljesen ismert.”

Az előszót elhagyva a mű első felében olyan külföldi sztárokról (Eduard Streltsov, Mané Garrincha, George Best, Paul Breitner, Diego Maradona, Romário, René Higuita, Paul Gascoigne, Eric Cantona, Mario Balotelli, Zlatan Ibrahimovic) esik szó, akik nemcsak a pályán nyújtottak emlékezetes alakításokat – legyen szó akár egy felejthetetlen gólról vagy egy fantasztikus cselről – hanem a pályán kívül is, sajnos sokszor negatív értelemben. Talán a legjobb történetek azok, amelyekben a sokat látott szerzők a saját élményeiket elevenítik fel és osztják meg az olvasóval. Néhányan biztosan vitába szállnának, de talán nem túlzás kijelenti, hogy a világ valaha élt legjobb futballistája Diego Maradona, akinek a neve világszerte közismert és megkerülhetetlen nemcsak a futballrajongók körében. A most 57 éves isteni Diegóról azt tartják:

„soha, egyetlen futballistának sem volt olyan gömbérzéke, mint neki. Számára a labdával való bűvészkedés volt ugyanolyan természetes, mint másnak a sétálás, a futás, a guggolás.”

Aki még nem élt abban a korban, mikor ő futballozott, minden bizonnyal el sem hinné, de az internetnek hála fellelhető számos olyan videó, ami ezt maximálisan bebizonyítja. Egy igazi ösztönös zseni, aki a labdával olyan hihetetlen dolgokra volt képes, amit nem lehet tanítani. De az élet nemcsak fociból áll és sajnos a médiának köszönhetően jól ismerjük Maradona pályafutásának végét és botrányoktól sem mentes futball utáni életét.

Számomra történetesen a legizgalmasabb rész Manoel Francisco dos Santos, ismertebb nevén Mané Garrincha, kétszeres világbajnok brazil futballistához köthető. Róla érdemes tudni, hogy a világ valaha volt három legkiválóbb cselművészeinek egyike, aki csak nagy nehézségek árán lehetett futballista, ugyanis egyik lába hat és fél centivel rövidebb volt, mint a másik. Élete viszont egyáltalán nem szolgálhat követendő példaként a mai futballisták számára. Olvashatunk botrányos nőügyeiről – tizenhárom gyereke született különböző asszonyoktól – valamint arról, hogyan volt képes elkölteni az összes pénzét, s a végén halálba inni magát.

A mű második felében a régmúlt magyar klasszisainak pályafutásával (Schlosser Imre, Cseh II László, Nagymarosi Mihály, Kotász Antal, Kisuczky Róbert, Mészöly Kálmán, Farkas János, Kocsis Lajos, Becsei József, Mészáros Ferenc, Törőcsik András) ismerkedhetünk meg. Itt számos eddig nem ismert részletre derül fény, a könyv igazi értéke véleményem szerint ebben a fejezetben rejlik. Jómagam, amióta csak az eszemet tudom hatalmas focirajongó vagyok, de ebben a részben olyan futballisták életrajzait olvashattam, akiket nem volt szerencsém élőben, de még felvételről sem látni, illetve vajmi kevés információval rendelkeztem róluk. A felsoroltak közül magyar részről az egyik személyes kedvencem Törőcsik András, akinek magyar pályákon ritkán látható, magas fokon művelt játékát már csak a videómegosztó oldalakon csodálhatjuk. Az Újpesti Dózsa valaha volt legjobb játékosa, akiről a szurkolók dalt költöttek, („Táncolj Törő”) és aki cseleivel képes volt fél Európa hátvédsorát megőrjíteni és körhintába ültetni. Sajnálatosan módon nem futotta be azt a karriert, amit jósoltak neki. Ezt megakadályozta súlyos autóbalesete, a hosszú kihagyás után pedig már nem a régi Törő tért vissza. Pályafutásának záróráján elkezdett egyre lejjebb és lejjebb csúszni a lejtőn, egyik baleset érte a másik után, aminek a jelentős mértékű alkoholfogyasztás volt az előidézője.

A könyv remek választás lehet a nemrég véget ért nyári oroszországi labdarúgó-világbajnokság levezetésére, mivel számtalan újdonságot tartogat, továbbá a szerzőpáros tolmácsolásában izgalmas történetetek elevenednek meg a régi nagy spílerekről. Ugyanakkor a könyv tanulsággal szolgál arra nézve is, hogy akármekkora sztárokról is legyen szó, rajonghatnak, bálványozhatják őket világszerte, ők is épp ugyanolyan hétköznapi, esendő emberek, mint mi saját magunk. Ami valóban megfogott az az – és emiatt csak akkor voltam hajlandó letenni a kezemből miután kiolvastam –, hogy a kötet révén bepillantást nyerhetünk abba: mi is rejtőzik a futball, a pénz és a csillogás mögött.

Pálfi Ádám

A kötet adatai: Dénes Tamás – Lakat T. Károly: Régi csibészek – Nagy vagányok, nagy futballisták. Budapest, Kossuth kiadó, 2018. 264 pp.

Ezt olvastad?

2024. január 26-án mutatták be az Apple TV+ felületén a Levegő urai (Masters of the Air) című minisorozat első epizódját.
Támogasson minket