Mindnyájan kopasznak születünk – Telly Savalas épp 100 éve

Szinte biztos, hogy az Arisztotelész név hallatán mindenkinek a dús hajú és szakállú, ókori görög filozófus ugrik be. Ő még minden kétséget kizáróan nem, de 20. századi druszája már becenevén – Telly – vált világhírűvé. Egy Telly nevű embert pedig mindenki ismer. Magyar hangja Inke László. Gyerekkorom kedves vicce jut róla eszembe: „Mire használja King Kong Kojak-et? Golyós dezodornak.” Bingó: nem másról van szó, mint Telly Savalasról. Születésének 100. évfordulóján rá emlékezünk.

Az Aristotelis (Arisztotelész) név nem véletlen: görög szülők gyermekeként látta meg a napvilágot a New York állambeli Garden Cityben 1922. január 21-én. Kacskaringós utat járt be, amíg angol nyelvű színészként világhírűvé válhatott: sokáig ugyanis csak görögül beszélt. Gyermekkorában újságot árult és cipőt tisztított, hogy családját anyagilag segítse. 1941-ben belépett a hadseregbe, szolgált a második világháborúban, ahol meg is sebesült. Helytállásáért Purple Heart kitüntetést kapott. Ezt követően pszichológiát hallgatott a Columbia Egyetemen, mégsem lélekbúvárként alkotott maradandót.

Telly Savalas 1962-ben (Forrás: imdb.com)

Az 1950-es évek hajnalán kezdett kibontakozni rádiós karrierje: az ABC Radio munkatársa lett, majd önálló műsora is indult Telly’s Coffee House néven. Filmes karrierjének elindulására 37 évet kellett várnia. 1959-ben volt először látható tévéképernyőn, méghozzá a Sunday Showcase sorozatban. Nem hétköznapi módon vált rádiósból televíziós színésszé: egy barátját kísérte el egy meghallgatásra, de olyan mély benyomást tett a castingrendezőre, hogy szerepet ajánlottak neki. Korai szerepei kivétel nélkül karakterszerepek voltak, bármennyire is meglepő, még hajjal. Hajától 1965-ben vált meg végleg, méghozzá a minél marconább külső érdekében; ugyanis Poncius Pilátust alakította A világ legszebb története – A Biblia (The Greatest Story Ever Told) című filmben.

Pilátusként (Forrás: imdb.com)

Évtizedekkel a halála után visszatekintve, pályája csúcsát Az Alcatrazi ember (Birdman of Alcatraz, 1962) című filmben nyújtott alakításával kiérdemelt Oscar-díj jelölés jelentette a legjobb mellékszereplő kategóriában. 1967-ben az azóta kultikussá vált A piszkos tizenkettő c. második világháborús filmben Archer Maggott szerepében tűnt fel. Legkedvesebb filmes emlékem tőle a szintén második világháborús Kelly hőseiben (Kelly’s Heroes, 1970) megformált Bazi Joe (Big Joe) karaktere volt. Ebben a filmben olyan nagyágyúk mellett tudott emlékezeteset alkotni, mint Clint Eastwood (Kelly) vagy Donald Sutherland (Csodabogár).

Kelly hősei (Forrás: imdb.com)

A magyar közönség körében igazán ismertté viszont a Kojak sorozat tette. Az idősebb és a középkorú generációk számára biztosan ismerősen cseng a sorozat nyitódala. A zenén túl Theocrates (Theo) Kojak hadnagy tar feje és nyalókája egy nemzedék retinájába égett bele. „We were all born bald, baby!” („Mindnyájan kopasznak születtünk, bébi!”) – így szólt egyik, ha nem a leghíresebb idézete. Az ikonikus nyalóka szerepe korántsem pusztán az imidzs miatt volt fontos – mind Telly Savalas, mind pedig Theo Kojak pótcselekvése volt ez a dohányzásról való leszokás érdekében. A sorozatot 1973 és 1978 között sugározták a CBS csatornán, de népszerűsége miatt időről időre újra képernyőre kerül. A sorozatbeli Fürtöske pedig nem más, mint George Savalas – Telly Savalas öccse. Telly első évadbeli alakításáért Emmy-díjat kapott, Golden Globe-díjra négyszer jelölték, 1975- ben és 1976- ban el is nyerte. 

Kojak (Forrás: imdb.com)

Talán a filmkedvelők körében kevésbé ismert, hogy Telly Savalas énekesként is letette névjegyét, elsősorban szerelmes dalokat énekelt.  Some Broken Hearts Never Mend; Goodbye Madame; Last Time I Saw Her – hogy csak a legismertebbeket említsem.

Apropó összetört szívek: háromszor nősült, 1948 és 1957 között Katherina Nicolaides, 1960 és 1974 között Marilyn Gardner, 1984-től 1994-ben bekövetkezett haláláig pedig Julie Hovland házastársa volt. Hat gyermeke született, keresztlánya a szintén görög felmenőkkel rendelkező Jennifer Aniston.

Julie-val (Forrás: femina.hu)

Halálát prosztatarák okozta, 72. születésnapja után egy nappal távozott az élők sorából.

Baracs Róbert

Ezt olvastad?

Léteznek-e ügynökakták? Mennyire hihetőek az állambiztonsági iratok információi? Mennyire nehezíti meg a moralizálás a történészek dolgát? E kérdésekkel vezetik be
Támogasson minket