Online elérhető a Magyar Múzeumi Arcképcsarnok új kötete

A Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület alapításának harmincadik évfordulójára készülve impozáns célt tűzött ki maga elé: a Magyar Múzeumi Arcképcsarnok című életrajzi lexikon második kötetének elkészítését. A két éves munkával elkészült művet 2022. november 24-én mutatták be a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban.

Az előzmény – a Magyar Múzeumi Arcképcsarnok első kötete

Húsz évvel ezelőtt, 2002-ben a Pulszky Társaság és a Tarsoly Kiadó olyan múzeumtörténeti lexikont adott közre, amelyre korábban nem volt példa Magyarországon. A muzeológiát ugyanis az általános gyakorlattól eltérően nem intézménytörténeti szempontból közelítették meg, hanem az ott dolgozó szakemberekre helyezték a hangsúlyt. Majdnem ezer oldalon közel ezernégyszáz életrajzi szócikket gyűjtöttek össze. Ezzel olyan szakkönyvet tettek le az asztalra, amely művelődéstörténeti szempontból kiemelkedő jelentőséggel bír. A kötet erre a linkre kattintva elérhető a Hungaricana adatbázisban.

Egy oldal a Magyar a Múzeumi Arcképcsarnokból.
Egy oldal a Magyar Múzeumi Arcképcsarnokból

A Magyar Múzeumi Arcképcsarnok új kötetének szerkesztése…

A Magyar Múzeumi Arcképcsarnok második kötetét Bereczki Ibolya (elnök, Pulszky Társaság) Tóth Arnold (ügyvezető elnök, Pulszky Társaság) és Deme Péter (tiszteletbeli elnök, Pulszky Társaság) mutatták be.  Mint előadásaikból kiderült, már az első kötet szerkesztési munkálatainak lezárultakor megfogalmazódott a szándék a második kötet készítésére. Az új könyv szerkesztési munkálataiba a Pulszky Társaság alapításának harmincadik évfordulója alkalmából kezdtek bele. Azt a célt tűzték ki maguk elé, hogy az új kötetbe felvegyék azokat a személyeket, akik kimaradtak az első kötetből, illetve emléket állítsanak a 2002 óta elhunyt múzeumi kollégák munkásságának is ilyen módon. A kötetbe csak olyan személy – szaktudósok, múzeumalapítók, szervezők, irányítók és a múzeumügy mindenféle részterületének képviselői – kerülhetett be, akinek életműve ilyen módon már lezáródott. Az adatgyűjtés nem záródott le a határoknál, hanem kiterjesztették a Kárpát-medence egészére, és néhány esetben távolabbra is.

…és megjelenése

A Nemzeti Kulturális Alap támogatásával megszülető kötetbe összesen 502 életrajz került be 277 szerző tollából. A 403 oldalas mű több szerkesztőnek, lektornak, közreműködőnek és önkéntesnek köszönhetően született meg. Az anyag elektronikus formában jelent meg, s bár a nyomtatott formában közreadásról nem tettek le, egyelőre még csak elektronikusan hozzáférhető, 

A könyv pdf formátumban letölthető a Pulszky Társaság honlapjáról ide vagy az alábbi borítóra kattintva. További információk Tóth Arnold cikkében érhetők el a Pulszky Társaság honlapján ide kattintva. A könyvbemutatón készült fotók itt találhatók.

Szőts Zoltán Oszkár

Ezt olvastad?

2024. május 16-án rendezték meg a HUN-REN Társadalomtudományi Kutatóközpont Kisebbségkutató Intézete szervezésében a Nemzetképek: Magyarok románokról, románok magyarokról a 19.
Támogasson minket