„A régi hagyományokra építve újítani.” – Romsics Ignác a BBC History új főszerkesztője

2020. november 25-én Romsics Ignác történész volt a Kossuth Kiadó vendége azon az online beszélgetésen, melynek apropójaként az szolgált, hogy a történész lett a BBC History történelmi ismeretterjesztő magazin főszerkesztője a nemrégiben elhunyt Papp Gábor után. A László Ágnessel, a Kossuth Kiadó kommunikációs vezetőjével folytatott beszélgetést a kiadó Facebook-oldalán követhették nyomon az érdeklődők.

László Ágnes és Romsics Ignác (videókép)

Romsics rögtön azzal kezdte, hogy régi kapcsolat fűzi a tíz évvel ezelőtt indult laphoz, hiszen az első számoktól kezdve közölték írásait. Ebből következően ismeri a lap szerkesztési elveit és gyakorlatát, voltak más lapoknál is szerkesztői feladati, de rögtön hozzátette, hogy a BBC Historynál vállalt feladat számára is új, hiszen sosem volt még főszerkesztő.

„Mindaz, ami a BBC Historynak erénye volt, azt szeretnénk megőrizni.” – mondta Romsics. „Szeretnénk megőrizni azt a színességet, magazinszerűséget is, amelyet Papp Gábor és a munkatársai az elmúlt tíz évben kialakítottak.” Főszerkesztőként azonban természetesen vannak ötletei az újításokra vonatkozóan, így az eddigi olvasók a decemberi lapszámtól kezdve néhány, reményei szerint pozitív változással találkoznak majd.

A lap első felét a hónap két témája teszi majd ki: a decemberi számban például Horthy Miklós kormányzói tevékenysége, megítélése mellett azt mutatják be, miként ünnepelték a különféle történelmi korokban a karácsonyt. A jövő évi első lapszámban az erdélyi fejedelmek történelmi szerepét mutatják be, később pedig a keresztes hadjáratokkal szeretnének behatóbban foglalkozni. A cikkek egyik részét továbbra is fordított írások teszik majd ki, melyeket az azonos című anyalaptól kapnak, a másik felét pedig hazai történészek témába vágó új publikáció.

A BBC History decemberi számának borítója (Kép forrása: a kiadó honlapja)

A tematikus részek után állandó rovatok következnek – például az egyikben olyan történelmi személyiségeket terveznek bemutatni, akik megváltoztatták a világot, egy másikban pedig az évfordulókra szeretnének koncentrálni. De a megjelennek majd történészi vitatémák éppúgy, mint az érdekes, apró, színes rövidírások illetve neves történészeket bemutató portrék is – a decemberi lapszámban például Kövér Györgyöt mutatják majd be, akivel portálunkon is találhatnak interjút.

„Azt próbáljuk követni, hogy legyenek olyan cikkek, tanulmányok, írások a magazinban, amelyek egy kis megpihenést, odafigyelést igényelnek – egy fél vagy akár egy egész órát. És legyenek olyanok is, amelyek akár öt-tíz perc alatt is befogadhatók.” – mondta el Romsics. Azt is hozzátette, hogy várják az olvasók reakcióit is az egyes cikkekre, és amennyiben azok stílusukat tekintve megfelelők, közölni fogják azokat. „Tartalmilag bármit meg lehet írni, de kulturált irodalmi nyelven.” Nem lesznek tehát tabuk a témákat vagy a megközelítéseket tekintve az új főszerkesztői ígéret szerint.

A beszélgetés során László Ágnes Romsics 2017-ben megjelent Magyarország története című monográfiájáról és gyermekkoráról is kérdezte a történészt, melyet teljes terjedelmében ezen erre a hivatkozásra kattintva tekinthetnek meg.

Maróti Zsolt Viktor

Ezt olvastad?

A nyugati civilizáció elmúlt 400 éves történetében talán semmi nem gyakorolt olyan hatást a nők életére, mint a családok méretének
Támogasson minket