Széchenyi levelei, online kritikai szövegkiadás és fontolva haladók – Az Újkor.hu és az elBeszélő podcast vendége Czinege Szilvia

Visszatér a TheHistoryGeek csatorna és az Újkor.hu közös beszélgetős portréműsora, az elBeszélő. Lengyel Ádám és Maróti Zsolt Viktor szerkesztőink ezúttal Czinege Szilviával, az ELKH BTK Történettudományi Intézet Újkori osztályának tudományos munkatársával beszélgettek.

 

Portré. (Kép: Czinege Szilvia)

 

Az adásban a pályaválasztás indokairól, Czinege pályáját meghatározó személyiségekről is szó van. A Debreceni Egyetem képzésére vendégünk választása elsősorban azért esett, mert szülővárosából, Szeghalomról könnyen megközelíthető volt, de végül igazi szellemi műhelyre talált itt. Tanulmányait tanárszakon kezdte – mindig is tanár szeretett volna lenni; élénken megmaradt gyermekkori emlékei közé tartozik, hogy babáinak és plüssállatainak tartott órákat, „tanárosat” játszott – és a középiskola 10. osztályának végétől már tudatosan történelem-német szakos pedagógusnak készült.

A kutatói pálya felé aztán témavezetője, Velkey Ferenc (akivel portálunk is közölt interjút) terelte, az ő bátorítására indult el a történészi pályán; a „tanár úr” munkáját figyelemmel kíséri, előadásait mai napig szívesen hallgatja.

A kutatói elhivatottság aztán a doktori tanulmányok irányába vitte Szilviát. Egy témaváltást követően a 19. századi konzervatív politikusok életrajzai felé fordult – ezekben a biográfiákban nem hemzseg a szakirodalom. Doktori disszertációjának címe Gróf Apponyi György közéleti pályája a reformkorban – egy hivatalnok–politikus portré, a szerző Apponyi életét, munkásságát kifejezetten izgalmasnak találta, mivel végigélte a 19. századot, személyes levéltára és egodokumentumai sem maradtak fenn, így különösen érdekes és kihívást jelentő munka volt a téma kutatása. A 19. századi magyar politikatörténettel foglalkozó Czinege kifejezetten a „fontolva haladók” oldalának, vezetőinek mélyebb megismerését tűzte ki célul. Tanulmányai során többször részesült külföldi ösztöndíjakban, PhD fokozatát 2013-ban szerezte meg.

Széchenyi Istvánnal 2012 óta foglalkozik, pályájának meghatározó műfaja a kritikai szövegkiadás. 2012-2014 között egy Velkey Ferenc által vezetett OTKA-projektben Széchenyi István Hunniájának kritikai kiadásával és értelmezésével foglalkozott, 2017 óta pedig Széchenyi István leveleinek kritikai kiadásán dolgozik Fónagy Zoltán vezetésével, szintén egy OTKA-kutatásban.

Hogyan dolgoznak a Széchenyi-leveleken? Hogyan kezdenek neki egy ilyen munkának? Mennyire tekinti magát Czinege Szilvia digitális bölcsésznek? Milyen téma kutatásával foglalkozna hosszabb távon? Nézzék/hallgassák meg a beszélgetést:

 

Czinege Szilvia néhány kiemelt publikációja:

Széchenyi-levelek nyomában
TÖRTÉNELMI SZEMLE 64 : 1 pp. 121-135. , 15 p. (2022)
 
A Széchenyi-levelek kiadási munkálatai és lehetőségei – Széchenyi és Lunkányi
In: Dobszay, Tamás (szerk.) „Megint ‘s megint — szünetlen” : Egy újabb Széchenyi-évforduló termése
Budapest, Magyarország : Magyar Történelmi Társulat (2022) 236 p. pp. 9-28. , 20 p.
 
Széchenyi István levelezése (2022)
 
Széchenyi német nyelvhasználata levelei tükrében
SZÁZADOK 155 : 3 pp. 631-654. , 24 p. (2021)
 
Apponyi György gróf a reformkori országgyűléseken
In: H., Németh István; Dobszay, Tamás; Szijártó, István; Pap, József (szerk.) Rendi országgyűlés, polgári parlament : Érdekképviselet és törvényhozás Magyarországon a 15. századtól 1918-ig Budapest, Magyarország : Magyar Nemzeti Levéltár (2020) 627 p. pp. 297.-321.
 
Gróf Apponyi György a kortársak szemével
TÖRTÉNELMI SZEMLE 60 : 4 pp. 611-624. , 14 p. (2018)

Ezt olvastad?

A honismereti mozgalom zászlóshajójának számító Honismeret folyóirattal nagyon régóta, majdhogynem portálunk indulása óta együttműködünk. A Honismeretet kiadó Honismereti Szövetség tömöríti
Támogasson minket