„…szeretnék már a fenébe menni.” – Az Újkor.hu a Budapest Pontban I.

Oszd meg másokkal is:

Beszámoló

Az Újkor.hu és a Budapest Pont közös programsorozata izgalmas előadással veszi kezdetét 2016. március 30-án. Szőts Zoltán Oszkár főszerkesztő és Katona Csaba rovatvezető az első világháború eseményeit a mikrotörténelem szemüvegén keresztül vizsgálja majd. A két előadó arra a kérdésre keresi a választ, hogy vajon miként élte meg a front és a hátország a történelemkönyvek lapjairól ismert eseményeket.

1914 nyarán az Osztrák–Magyar Monarchia lakossága 51,4 millió főt számlált. Ebből a „Nagy háború” során összesen 8 millióan vonultak be, tehát körülbelül a teljes lakosság 15,5%-a. Ha a statisztikai adatok mögé nézünk, láthatjuk, hogy jóformán nem volt olyan család, amelyik ne lett volna érintett. Hogyan befolyásolták az események a személyes sorsokat? Hogyan élték meg a besorozott katonák és családtagjaik a történteket? Mit gondoltak a fronton? Mit ettek? Hogy látták az ellenséget? Az előadás célja ezeknek a kérdéseknek a megválaszolása lesz.


Az OSZK irattárából. Fotó: Szőts Zoltán Oszkár

Az akkori mindennapok bemutatását korabeli naplók, memoárok, levelek segítségével színesíti majd a két történész. Ezek a források rendkívül sajátosak, hiszen szerzőik a történések sűrűjében voltak, s noha nem rendelkeztek minden esetben az utókor „mindent átlátó” perspektívájával, s nem egy esetben meglehetősen szubjektívek, elfogultak, ennek ellenére a mindennapok kutatásával olyan emberi sorsok rajzolódhatnak ki adott esetben, melyek segítségével jobban érthetővé válnak a nagyobb történeti narratívák is.


Csesznok Rudolf: Örvény. Napló. Fotó: Darabos László

Remélhetőleg az előadás nagy érdeklődésre tart majd számot olvasóink körében. Célunk nem csupán az, hogy a történelem iránt érdeklődők széles tömegét szólítsuk meg, hanem az is, hogy megteremtsük egy „újkoros” közönségtalálkozó – bízunk benne, hosszú életű – hagyományát.

Az előadás a Budapest Pont és az Újkor.hu közös, minden hónap utolsó szerdáján jelentkező programsorozatának első estje.

Előadók:

Katona Csaba (történész, az Újkor.hu rovatvezetője, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont munkatársa) 

és

Szőts Zoltán Oszkár (történész, az Újkor.hu főszerkesztője, az Eötvös Loránd Tudományegyetem munkatársa)


Szőts Zoltán Oszkár                                       Katona Csaba

Helyszín: Budapest Pont, Királyi Pál utca 18., Budapest, 1053

Időpont: 2016. március 30., 18:00
Belépő: 1200 Ft, diákoknak: 600 Ft

További információk:

https://www.facebook.com/events/1724551991157632/

Allevents.in

 

Ezt olvastad?

2024. január 26-án mutatták be az Apple TV+ felületén a Levegő urai (Masters of the Air) című minisorozat első epizódját.
Támogasson minket