Szerkesztői előszó a Lapozó rovat indulásához

Oszd meg másokkal is:

Lapozó

Mit is várhatunk az Újkor.hu megújhodását követően létrejött Lapozó rovattól? Mai cikkünkben a rovat célkitűzéseit foglaljuk össze.

„Ha távolabbra láttam másoknál, azt azért tehettem, mert óriások vállán álltam.” Az idézet Chartres-i Bernáttól származik. Lehetne ez a történettudomány egyfajta mottója is. A jelenkor történésze korábbi kutatók munkáját, forrásfeltárását, módszertanát felhasználva alakítja ki saját nézetét, foglal állást egy bizonyos kérdésben, és saját, új kutatásait felhasználva finomítja, egészíti ki azt.  2017-ben a jezsuita történetírók – mai ésszel felfoghatatlan mennyiségű – forrásfeltáró munkáiból csak a Guttenberg által feltalált könyvnyomtatás segítségével dolgozhatunk. Ezek a bőrből, papírból, fémből készült tárgyak hordozzák magukban a felhalmozott tudást. Bár a 21. században az online információáramlás gyorsabb, olcsóbb és könnyebb utat biztosít a friss kutatási eredmények olvasókhoz való eljuttatásában, a mai napig jelennek meg újabb és újabb nyomtatott kötetek, folyóiratok.  Ezért ugyan a diszciplína titulálható konzervatívnak, vagy maradinak, de el kell fogadnunk: a történettudomány alapvetően egy írott műfaj, melyet századokon át könyvek oldalain, folyóiratok hasábjain műveltek a szakmabeliek.

Az Újkor.hu nem kíván állást foglalni abban, hogy a kutatók papíron, vagy online publikáljanak, de vállalt célja, hogy a két csatornát egymáshoz közelítse. Ezért útjára indítja Lapozó rovatát, mely egyszerre kíván recenzens és könyv-, folyóirat ajánló lenni. A történeti periodikák legújabb számaiból csemegézünk, tanulmányköteteket és monográfiákat ismertetünk, ajánlunk, esetleg kritizálunk, ezzel kedvet csinálva mindazoknak, akik nem restek könyvtárba, könyvesboltba menni és fizikailag kézbe venni az adott szakmai produktumot, vagy éppen felkeresni annak online elérhetőségét.

Munkánk során igyekszünk aktuálisak lenni, és a friss lapszámokat, ropogós köteteket terítékre venni. Ugyanakkor nem tekintünk el a korábbi időtálló, korszakalkotó munkák újbóli felelevenítésétől sem. Bízunk benne, hogy az Újkor.hu – A velünk élő történelem portál eddigi szellemiségének megfelelően olvasóink között is találunk majd olyanokat, akik kedvet kapnak egy-egy ismertetéshez, ajánlóhoz.

Portálunk a szakmáról szól, de nem csak a szakmának. Így fontosnak tartjuk, hogy könyvbemutatókról is közölni tudjunk beszámolókat, így a gyakran nehezen leküzdhető földrajzi távolságokat áthidaljuk, és az érdeklődőknek házhoz vigyük a könyvpremiereket. Kedvcsinálóként az alsó sávba korábbi cikkeinkből szemeztünk.

 

Ezt olvastad?

2024. január 26-án mutatták be az Apple TV+ felületén a Levegő urai (Masters of the Air) című minisorozat első epizódját.
Támogasson minket