Szerkesztőségünk első fokozatszerzése – Szőts Zoltán Oszkár PhD-ja

Oszd meg másokkal is:

Aktuális

Az Újkor.hu szerencsés portál, hiszen sok szerző ír ide örömmel. Legtöbbjüknek van történelem szakos végzettsége, vagy ha még nincs, akkor is már rajta van az ügyön hallgatóként. Számos szerzőnk tudományos fokozattal is rendelkezik, azonban a szűk értelemben vett szerkesztőségből eddig még senki sem szerzett fokozatot.

Szőts Zoltán Oszkár

Ez tulajdonképpen nem csoda, hiszen a négy fős csapatból, amelyik 2014 nyarán elindította a portált, hárman (Novák Ádám, Szeghő Patrik és Szőts Zoltán Oszkár) a Doktoranduszok Országos Szövetsége Történelem- és Politikatudományi Osztályából ismerték egymást. Ez a helyzet azonban megváltozott 2018. szeptember 6-án, ugyanis főszerkesztőnk, Szőts Zoltán Oszkár sikerrel védte meg Az első generáció – Az első világháború értelmezései az 1945 előtti magyar történetírásban című doktori (PhD) értekezését, amelyet ifj. Bertényi Iván témavezetése mellett, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Történelemtudományi Doktori Iskola Művelődéstörténeti Program keretében írt. A Csorba László, Ablonczy Balázs, Pollmann Ferenc, Balázs Eszter, Pók Attila, Mészáros Andor összetételű bizottság summa cum laude minősítéssel tesz javaslatot az ELTE doktori tanácsának a fokozat odaítélésére.

Pók Attila, Balázs Eszter, Csorba László, Mészáros Andor

Az Újkor.hu az utóbbi években számos pozitív szakmai visszajelzést kapott, azonban külön örültünk, hogy Szőts Zoltán Oszkár méltatása során az egyik legfontosabb történelemmel foglalkozó portálnak nevezték oldalunkat. Ez is visszajelzés volt számunkra abban, hogy jó úton járunk azzal, hogy előtérbe helyezzük a szakmaiságot munkánk során.

Mészáros Andor, Ablonczy Balázs, Pollmann Ferenc

Bízunk benne, hogy az első fokozatszerzést hamarosan újabbak követik. Erre legkorábban Szeghő Patriknak, a Világtörténelem rovat vezetőjének lesz lehetősége. The Champions of Lasting Peace: Pro-Yugoslav British Intellectuals’ Crusade for a United Southern Slav State in the Course of the Great War (azaz magyarul: A tartós béke bajnokai: délszláv-barát brit értelmiségiek küzdelme egy egyesült délszláv állam létrehozásáért az első világháborúban) című angol nyelven írt PhD-értekezésének nyilvános védését szeptember 11-én fogják megtartani, szintén az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán. Novák Ádám és Katona Csaba kollégák védése ugyancsak őszre várható, pontos időpontot azonban még nem tudunk mondani. A fejleményekről tájékoztatni fogjuk olvasóinkat.

Meghívó Szeghő Patrik védésére

Ezt olvastad?

A fiatal kutatók helyzete és lehetőségei című kerekasztal-beszélgetést a Szegedi Történészhallgatók Egyesülete (SZETE) harmadik, 2021. április 8–9-én megtartott konferenciájának kísérőprogramjaként
Támogasson minket