TePO 10 Jubileumi Konferencia | Meghívó

Oszd meg másokkal is:

Aktuális

2023. májusában volt 10 éve, hogy a Doktoranduszok Országos Szövetsége Történelem- és Politikatudományi Osztálya (TePO) megalakult. Ennek kapcsán az Osztály jubileumi konferenciát rendez 2023. december 2-án a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumba, melyre minden érdeklődőt szeretettel vár!

Az alapítók. Forrás: Szőts Zoltán Oszkár

A konfernecia programja az Osztály elmúlt évtizedét és az Osztály tudományterületeinek színességét mutatja be egy kerekasztal beszélgetésen és előadásokon keresztül. Szőts Zoltán Oszkár alapító elnök, az Újkor.hu főszerkesztője; Hevő Péter az Osztály harmadik elnöke; Apjok Vivien az Osztály ötödik (és egyben első női) elnöke; illetve Lengyel Ádám, az Osztály jelenlegi elnöke.  A beszélgetést Dávid Benjámin, a TePO alelnöke moderálja majd.

Egy szünetet követően a program Schvéd Brigitta Kinga előadásával folytatódik, aki korábban szintén az Osztály elnöki tisztségét töltötte be. Előadásában a 18. századi londoni sajtó európai hatalmi egyensúlyról és Magyarország szerepéről folytatott diskurzusát mutatja be.

A konferenciát rövidebb, tematikus előadásokból álló blokk zárja. Az egyenként húsz perces előadások központi témája a különböző szervezetek, (ön)szerveződések a történelemből. A programon résztvevők az előadások során a texasi németségtől kezdve a Balkán Bizottság és a Munkásőrség történetén át egészen a magyarországi németség önkormányzatiságáról hallhatnak előadásokat.

Egy szünetet követően a program Schvéd Brigitta Kinga előadásával folytatódik, aki korábban szintén az Osztály elnöki tisztségét töltötte be. Előadásában a 18. századi londoni sajtó európai hatalmi egyensúlyról és Magyarország szerepéről folytatott diskurzusát mutatja be.

A konferencia programja

A konferenciát rövidebb, tematikus előadásokból álló blokk zárja. Az egyenként húsz perces előadások központi témája a különböző szervezetek, (ön)szerveződések a történelemből. Az előadások sorát Berczeli-Nemcsényi Alex nyitja, aki a texasi német kulturális szervezeteit mutatja be. Őt követi Balatoni Balázs előadása a brit Balkán Bizottság politikai nyomásgyakorlásáról, majd Csík Ádám Lajos prezentációja a munkásőrésg Békés megyei szervezetéről. A tematikus blokkot Korom Alexandra zárja, aki a Nemzetiség Önkormányzatok működésébe nyújt bepillantást a résztvevők számára.

A rendezvényen való részvétel ingyenes, nem kötött regisztrációhoz, azonban a részvétel a Múzeum kiállításainak megtekintését nem foglalja magában! Az esemény helyszíne az Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum pincehelyisége.

A rendezvény Facebook-os eseménye az alábbi linken érhető el.

Ezt olvastad?

Mindszenty József bíboros, esztergomi érsek fölmentése, avagy az esztergomi szék megüresedésének dátuma a vonatkozó irodalomban nem egységes. Bizonyos szerzők azt
Támogasson minket