Több tízezer oldalnyi történelmi könyv vált ingyen elérhetővé partnereink honlapjain

A jelenlegi járvány okozta vészhelyzet miatt a könyvtárak, levéltárak és múzeumok egyaránt zárva tartanak. Az otthoni munkavégzés keretében végzett kutatást, oktatást vagy tanulást nagyban elősegíthetik mindazok a tartalmak, amelyeket szolgáltatóik ingyen elérhetővé tettek az online térben. Korábbi cikkeink után újabb tartalmakra szeretnénk felhívni olvasóink figyelmét – ezúttal olyanokra, amelyeket az Újkor.hu partnerei (név szerint a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézete, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága és a MTA-PPKE Fraknói Vilmos Római Történeti Kutatócsoport tettek közzé. Mindhárom szervezet több tízezer oldalnyi történelmi könyvet töltött fel honlapjaira ingyen elérhetően. Természetesen az alább olvasható újdonságok nemcsak a szakmabeliek, hanem minden történelem iránt érdeklődő számára érdekesek lehetnek.

A Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézete ma új online Kiadványtárt tett közzé, ahol több mint harminc kötet várt elérhetővé a középkortól a jelenkorig, változatos témákban. A Kiadványtár ide kattintva érhető el.

Montázs az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézete kiadványainak borítóiból. Kép forrása: a Bölcsészettudományi Kutatóközpont honlapja (https://btk.mta.hu/)

A Nemzeti Emlékezet Bizottsága ma mutatta be új kiadványhonlapját. Az önálló oldalon valamennyi eddig megjelent könyvük szabadon kutathatóvá vált, ami összesen 34 önálló kötetet jelent. Ezek a tartalmak az intézet profiljából adódóan az 1945 utáni történelemre vonatkoznak. A honlap ide kattintva érhető el.

Screenshot a Nemzeti Emlékezet Bizottsága kiadványhonlapjáról (https://kiadvanyok.neb.hu/)

Az MTA-PPKE Fraknói Vilmos Római Történeti Kutatócsoport március 24-én adott hírt arról, hogy majdnem az összes kiadványát, több mint 12000 oldal terjedelemben elérhetővé teszi az érdeklődők számára. A Kutatócsoport honlapján megjelent hír, benne a kiadványokra vonatkozó linkekkel ide kattintva érhető el.

Screenshot az MTA-PPKE Fraknói Vilmos Római Történeti Kutatócsoport kiadványairól. Kép forrása: a Kutatócsoport honlapja (http://institutumfraknoi.hu/)

Mindhárom szervezet azt ígérte híreiben, hogy a most közzétett anyagokat folyamatosan bővíteni fogja a jövőben. Honlapjaikat tehát megéri rendszeresen böngészni a történelem iránt érdeklődőknek.

A megnyíló és ingyenesen elérhetővé tett tartalmak listája minden bizonnyal még bővül a következő napokban, hetekben. Igyekszünk minél több lehetőségről értesíteni olvasóinkat.

Két korábbi cikkünk ingyenesen elérhető tartalmakról:

Ingyenesen elérhető online tartalmak (nemcsak) történelemtanároknak

Öt alkalmazás és számos módszertani ötlet távoktató történelemtanároknak

Szőts Zoltán Oszkár

Címlapfotó forrása: https://www.pickpik.com/

Ezt olvastad?

Magyar–szerb kapcsolatok a kora újkorban 1456–1791 címmel nemzetközi tudományos konferenciát rendezett 2023. november 9-én a HUN-REN BTK Történettudományi Intézet és
Támogasson minket