Történelmi filmek, amiket már januárban láthatunk

A történelmi filmek rajongói örülhetnek, mert a készítők tavaly sem voltak restek megannyi valós történetet filmre vinni. Ennek köszönhetően gyűjthettünk össze 5+1 filmet, amelyet már 2020 januárjában programra tűznek a magyar mozik.

Botrány (Bombshell)
Premier: 2020. január 9.

Gretchen Carlson műsorvezető 2016-ban perelte be Roger Ailest, az Egyesült Államok egyik legbefolyásosabb médiabirodalmának, a Fox News hírcsatorna alapítóját szexuális zaklatás vádjával. Lépésén felbátorodva a népszerű riporter, Megyn Kelly is nyilvánosságra hozta, hogy az igazgató őt is több alkalommal inzultálta. A hatalmas botrány végül a médiamogul bukásához vezetett. A történetet azóta egy hétrészes sorozat is feldolgozta A legharsányabb hang címmel. A #metoo kampány egyik mérföldkövének számító történet forgatókönyvét Charles Randolph jegyzi, a rendezés Jay Roach nevéhez köthető. A film nem kizárólag a női egyenjogúság kérdésében áll ki, hanem aktuálpolitikai kiszólásokkal tarkított, a színészi alakításokat (pl.: Nicole Kidman, Charlize Theron, Margot Robbie) többen Oscar-esélyesnek ítélték.

Forrás: acinemanias.com

Judy
Premier: 2020. január 16.

Judy Garland amerikai színész-énekesnő életének utolsó hónapjait mutatja be Rupert Goold filmje. A mű az End of the Rainbow színdarab filmes adaptációja. Az Óz, a csodás csodája egykori Dorothyja az 1960-as évekre több tragikus házassággal a háta mögött rendszeresen egzisztenciális és drog problémákkal küzdött. Annak érdekében, hogy két kisebb gyermekét el tudja tartani a negyvenes éveiben járó egykori csillag 1969 telén elvállal egy londoni varietéturnét. Bár Európában népszerűbb, mint hazájában a turné során nem csak saját démonjaival kell megküzdenie, hanem a közönséggel és a turné szervezőivel is. Renée Zellweger alakítását már most a 2020-as Oscar-díj legnagyobb esélyesének tartják.

Forrás: film-book.com

1917
Premier: 2020. január 23.

Ebben az első világháborús történetben két brit katonát bíznak meg egy embert próbáló küldetéssel, miszerint az ellenséges vonalon áthatolva kézbesítsenek egy üzenetet bajtársaiknak. Egyetlen napjuk van teljesíteni, különben 1600 társuk, köztük egyikük testvére is meghalhat, ugyanis a németek csak taktikai okokból vonultak vissza a Hindenburg vonal mögé. Rövidesen támadásuk várható a Devonshire ezred 2. zászlóalja ellen. Sam Mendes Angliában és Skóciában rögzített, különleges kivitelezésű filmje látszólag vágás nélküli, ennek okán azt az érzést kelti, mintha valós időben követhetnénk végig a két ifjú megpróbáltatásait a német fronton. A történet alapjául a rendező apai nagyapjának, Alfred Mendesnek elbeszélése szolgált. A főbb szerepekben olyan színészekkel találkozhatunk, mint George MacKay, Dean-Charles Chapman, Benedict Cumberbatch, Colin Firth, és Mark Strong.

Forrás: moviehole.net

Jojo nyuszi
Premier: 2020. január 23.

Taika Waititi filmje a második világháború idején játszódik. A főszereplője, Jojo egy német kisfiú, akit némileg összezavar a felismerés, hogy édesanyja egy zsidó lány bújtat a padláson. Jojo képzeletbeli barátja, Adolf Hitler (akit a rendező alakít) segítségével próbálja feldolgozni a dolgot. A film a Torontói Filmfesztiválon közönségdíjat nyert.

Forrás: player.hu

Richard Jewell balladája
Premier: 2020. január 23.

Clint Eastwood filmje megtörtént eseményeken alapul. Richard Jewell biztonsági őrként dolgozott az 1996-os atlantai olimpián. Egy nap a Centennial Olimpiai parkban egy csőbombákkal teli hátizsákot talált. A protokoll szerint riasztotta a rendőrséget és elindította a terület evakuálását. Kezdetben nemzeti hősként rajongták körbe, majd ő maga lett a robbantási kísérlet első számú gyanúsítottja. A sok megpróbáltatást követően ugyan felmentették, de 2007-ben mindössze 44 évesen szívelégtelenségben meghalt.

Forrás: ign.com

Jób lázadása (1983)
Premier: 2020. január 27.

Jób és felesége, Róza egy Tisza menti faluban élnek. Zsidó származású, tehetős parasztok. Miután hét gyermeküket vesztették el, úgy határoznak, hogy az árvaházból örökbe fogadnak egy keresztény kisfiút. Lackóra szeretnék hagyni életük munkáját. 1943-ban járunk, Jób sejti, hogy nem sok idejük van a fiúnak megtanítani mindent, ami számukra fontos. Jób megformálásért Zenthe Ferenc elnyerte a Magyar Filmkritikusok Díját. A rendezőpárost, Gyöngyössy Imrét és Kabay Barnát Oscar-díjra jelölték.  Magyar Nemzeti Filmalap-Filmarchívum a filmalkotást digitálisan restaurálta, ebben a felújított verzióban került bele többek között az 5. Magyar Filmszüret programjába.

Forrás: port.hu

Ezt olvastad?

Sok Széchenyi-életrajz, értelmezés, cikk, tanulmány született már Széchenyi Istvánról, a „legnagyobb magyarról”. Széchenyi megjelenik a tankönyvek lapjain, rendszerint saját alfejezetet
Támogasson minket