Történészek nyakkendő nélkül

A szakmai konferenciáknak általában ünnepélyes jellegük van, így résztvevőik öltözködése is ehhez idomul. Van azonban olyan tanácskozás is, ahol ez nem elvárás. Ilyen rendezvény a Kárpát-medencei Fiatal Magyar Történészek Tábora, amelyet a Belvedere Meridionale csapata immár negyedik alkalommal rendezett meg Ópusztaszeren 2016. július 7-10. között.


Fotók: Nagy Tamás

Miért rendeznek történészeknek tábort? Kiss Gábor Ferenc főszervező így indokolta vele készített interjúnkban:

„A korábbi táborok szellemiségét fenntartva, a célunk az, hogy egyszerre komoly és a nyárhoz méltóan kellően laza környezetben kerüljön sor elmélyült szakmai beszélgetésekre is. A napközbeni előadások mellett az esti tábortűz, a borkóstoló vagy bográcsozás alatt folytathatunk tartalmas, szakmai eszmecserét, s gyümölcsöző ismeretségeket építhetünk ki.”


Kiss Gábor Ferenc. Fotó: Nagy Tamás

Hogyan épült fel az idei tábor? A program gerincét előre meghatározott tematika adta, amely kiegészült a tábor résztvevőinek előadásaival. A fő hívószó idén – hatvanadik évfordulójára tekintettel – az 1956-os forradalom volt. Az első napon Szakolczai Attila (A vidék ’56-ja) és Zalai Anita (Franco és az 56-os forradalom), a második napon Jancsák Csaba (A szegedi MEFESZ értékvilága, hatóköre, hatásai) , Kahler Frigyes (A sortüzek kérdése az ’56-os forradalomban – A megtorlás jogon kívüli és jogi útjai), Zinner Tibor (A kádári megtorlás rendszere) és Andaházi Szeghy Viktor (A rákoskeresztúri Büntetőbírói és Ügyészi Akadémia hadbírói és katonai ügyészei. 1949–1953) tartották a fő előadásokat.


Szakolczai Attila és Zalai Anita előadásai. Fotók: Nagy Tamás

Kahler Frigyes és Zinner Tibor a nap végén kötetlen kerekasztal-beszélgetésen is válaszolt a résztvevők kérdéseire, melyek főleg a Biszku-ügyre, valamint a múlt jogi feldolgozásának lehetőségeire vonatkoztak. A téma szakmai megközelítése mellett Kahler Frigyes kiemelte, hogy a történelmi múlt értékelésben nagy szerepet tulajdonít a fiatal történészgenerációnak.


Kerekasztal-beszélgetés és előkészületek. Fotók: Nagy Tamás

Nem ők voltak az egyetlenek, akik az érettebb kutatói generációból részt vettek a tábor programjain. A meghívott előadókkal együtt Vincze Gábor, Gálffy László, Pászka Imre és Kiss Gábor Ferenc is tevékenyen részt vettek a tábor előadásokon túli részében, sőt, a második napi vacsora Pászka professzor úr útmutatása alapján készült.


Jancsák Csaba és Bán Katalin előadásai. Fotók: Nagy Tamás

A kiemelt előadók mellett számos fiatal történész prezentálta kutatási eredményeit. Juhász Péter, Szanka Brigitta, Bélfenyéri Tamás, Halmágyi Miklós, Tóth Dominik, Bán Katalin, Kispál Richárd, Dávid Benjámin, Cserháti Katalin, Hamerli Petra, Szabó Sándor, Oláh András Pál, Péterffy Gergely, Fröchlich Dávid, Bobay István, Dinnyés Patrik, Körös Ákos, Balázs Gergely, Baracs Róbert, Csík Ádám, Mezey Bence, Lengyel Ádám, Kiss Dávid, Kardos Tamás, Turda Gábor és jelen sorok szerzője számos érdekességet villantottak fel a 9. század világától napjainkig.


Fotó: Nagy Tamás

A tábor programjából ezúttal sem hiányzott az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark bejárása, a Feszty-körkép megtekintése, továbbá a Kovács Attila vezette borkostoló, amely méltó lezárása volt a IV. Fiatal Magyar Történészek Táborának. Kiss Gábor Ferenc főszervező elmondta lapunknak, hogy amennyiben a Nemzeti Kulturális Alap továbbra is támogatja a rendezvényt, jövőre újra megrendezik a tábort. A magunk részéről maximálisan támogatjuk az elképzelést, hiszen nagy szükség van hasonló, kötetlen, de mégis szakmai rendezvényekre, ahol a történészek – kutatótermen kívül – cserélhetnek eszmét.

Szőts Zoltán Oszkár

Ezt olvastad?

Négy év után újra várja az érdeklődőket a Kárpát-medencei Fiatal Magyar Történészek Tábora! A Belvedere Meridionale Alapítvány hagyományos nyári eseménye
Támogasson minket