Tüzérségi lövedékek az I. világháborúban – a Hadtörténeti Intézet és Múzeum kiállításmegnyitója

Hétfőn, az I. világháború kitörésének 100. évfordulóján a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Posta Zrt. megemlékezést tartott a Hadtörténeti Múzeumban. Az ünnepségen megnyitott I. világháborús tüzérségi lövedékek a győri Magyar Ágyúgyár lőteréről című kamarakiállítás azért igazi kuriózum, mert a Nagy Háborúból fennmaradt tüzérségi lövegekből csak kettő van Magyarországon, és Európában is csak néhány darabot találtak. A lövegek mellett több korabeli gránát is megtekinthető a múzeum folyosóján elhelyezett kiállításon. A centenárium alkalmából a Magyar Posta I. világháborús emlékbélyeget bocsátott ki, amit a rendezvény keretein belül mutattak be. Az megemlékezésen az I. világháborús emlékfal megkoszorúzásával is tisztelegtek a hősi halottak előtt.


Fotó: Gyenes Andrea

Az ünnepséget Dr. Kovács Vilmos ezredes, a Hadtörténeti Múzeum parancsnoka nyitotta meg. Ezután Kun Szabó István vezérőrnagy, a HM társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára mondott beszédet. Felhívta a figyelmet arra, hogy száz évvel ezelőtt az Osztrák-Magyar Monarchia hadüzenete után egy világméretűvé váló háború során a négy év alatt összesen tízmillió katona halt hősi halált, ebből hatszázhatvanezer volt magyar nemzetiségű, a civil lakosság áldozatainak száma pedig tizenkétmillióra tehető. Az államtitkár azt is elmondta, hogy a magyar csapatok valamennyi hadszíntéren jelen voltak és mindig hősiesen helytálltak, és reméli, hogy a centenáriumi rendezvény felhívja a média és a közvélemény figyelmét történelmi emlékeink fontosságára.

Ezután Sárközy Ágnes, a Magyar Posta Zrt. kiskereskedelmi és üzleti támogatási igazgatója bemutatta a centenárium alkalmából kétszázötvenezer példányban kibocsátott alkalmi bélyeget. A négyszáznegyven forintos emlékbélyeg fő motívuma egy első világháborús tiszti kitüntetéssor, az alnyomaton egy korabeli térképrészletet láthatunk. Az igazgatónő az I. világháború alatt kiadott két filléres bélyegekre is emlékeztette a közönséget. Ezekkel a bélyegekkel támogatták a háború ügyét, továbbá a hadiözvegyeket és –árvákat.

 kormany.hu

A megnyitó után a közönség megtekinthette a kiállítást a lövedékekről és a gránátokról, majd az ünnepség folytatódott, koszorúkat helyeztek el az I. világháborús emlékfalnál, ahol több emléktábla is található a Nagy Háború hőseinek emlékére. A megemlékezést az MH Légierő Zenekar Veszprém színesítette műsorával.

 

Ezt olvastad?

2024. május 28-án szervezte meg az Erőszakkutató Intézet a Magyarország román megszállás alatt (1918–1920) című konferenciát, melynek helyszínéül a Budapest
Támogasson minket