Újkor.hu – adventi kalendárium 2024

Oszd meg másokkal is:

Aktuális

Csokival indult, ma már tulajdonképpen bármiből lehet adventi naptárt készíteni – kozmetikumokból, italkülönlegességekből, apróbb elektronikai cikkekből és így tovább. Eltérő tartalmuktól, akár formájuktól eltekintve közös vonás e kalendáriumokban a várakozás, a szentestéig tartó napok számlálása; és a várakozás izgalmainak megkönnyítése valamilyen apró jutalommal, kedvességgel önmagunk, szeretteink felé. 1851-ben Németországban készítette egy édesanya fiának, Gerhardnak az első adventi naptárat (talán helyesebb karácsonyi naptárnak nevezni, hiszen az advent kezdetével ellentétben ez esetben a fix kezdőnap december 1), aki felnőttként a sokak által ismert, leginkább elterjedt, kinyitható, ablakos változatot készítette el. Minden ablak mögött egy kis darab édesség rejtőzött, ahogyan a sokunk gyermekkorából ismert naptár esetében is. Napjainkban már korántsem csak a gyerekek az adventi kalendáriumok célközönsége, minden korosztály megtalálja a maga számára azt a fajtát, amellyel a december 24-ig tartó időszak napjainak múlását játékos formában számlálni tudja.

Idén szerkesztőségünk is készített egy adventi kalendáriumot archív cikkeinkből az Önök, olvasóink számára. A naptár 24 „ablakában” a karácsonyi és ünnepi témájú írások között elhelyeztünk filmekről, könyvekről, édességekről, mesékről szólókat is; olyanokat, amelyekkel valamilyen módon kicsit közelebb kerülhetünk az ünnepi hangulathoz, bekuckózhatunk, és kis tudáscsokikkal jutalmazhatjuk magunkat minden nap.

Keressék meg az aktuális nap ablakát, kattintással nyissák ki, és olvassák el az adott napra kiválasztott cikkünket.

Kellemes várakozást kívánunk mindenkinek!

 

 

A források és további érdekességek megtalálhatók itt, itt, itt, itt, itt, és itt.

 

Ezt olvastad?

Az ELTE BTK Történelemtudományi Doktori Iskolájának három doktori programja 2024 nyarán nemzetközi konferenciát szervez magyar és külföldi doktori hallgatóknak, hogy
Támogasson minket