100 év után – az őszirózsás forradalom történelmi perspektívában | Előadás

Térkép nem érhető el

Időpont
2018 okt 25.
17:00 - 19:00

Helyszín
Politikatörténeti Intézet


A politikai megközelítések és viták az elmúlt évtizedekben erősen befolyásolták az őszirózsás forradalomról kialakult képet. Ez azzal járt, hogy megítélésében túlzott szerepet kaptak a szubjektív elemek, például a vezető politikusok hatásának eltúlzásában. Ma már talán lehet az objektív tényezők prioritását hangsúlyozni. Ezt elősegítheti, ha a magyarországi eseményeket nemcsak a magyar történésekből és történelemből magyarázzuk.

A nemzetközi összefüggések, a közép-európai régió keretében szemlélve jobban megérthetjük hazánk történetét. A forradalmak ugyanis az első világháború, illetve a győztesek által megszabott új határok következményei voltak. A háború és a „békék” felülírták az addigi nemzeti fejlődés logikáját.

Jöjjenek és tanuljanak közösen Hajdu Tibor előadásán keresztül az őszirózsás forradalomról és annak regionális kontextusáról.

Az előadás Facebook-eseménye ide kattintva érhető el.

Ezt olvastad?

A történészi munka nemcsak az elméleti, történeti kérdésekre fókuszáló elemzőmunkák megalkotásából áll. A Leopold von Ranke nevével fémjelzett pozitivista korszak