19-re lapot húzni: Egy újrarendezett állandó kiállítás | Pilla a tokban előadássorozat

Térkép nem érhető el

Időpont
2018 márc 13.
11:00 - 13:00

Helyszín
MNM Semmelweis Orvostörténeti Könyvtár és Levéltára


19-re lapot húzni | Egy újrarendezett állandó kiállítás

Kevés változtatással egészen a közelmúltig, 30 évig állt az a 19. századi állandó kiállítás a Magyar Nemzeti Galériában, amely 1987-ben nyitotta meg a kapuit a budavári palotában. Az azóta eltelt idő, valamint a kiállítóterekben és a múzeumi gyakorlatokban végbemenő változások azonban megteremtették az igényt a kiállítás újrarendezésére. A Pilla-sorozat következő előadása a 2016 novemberében megnyílt, Krasznai Réka és Hessky Orsolya által újrarendezett 19. századi állandó kiállítást járja körül Hessky Orsolya kurátor tolmácsolásában.

A Pilla a tokban előadássorozatba 2018-ban olyan kiállításokat hívtunk meg, melyek túlléptek a kiállított tárgyak elsődleges értelmezési keretén és társadalom-, művészet- és eszmetörténeti kérdéseket feszegettek. Az előadások azt a múzeumelméleti kérdést járják körül, hogyan, mikor és milyen kutatói módszerekkel születik meg az az elbeszélés, mely a kiállítás problémafelvetéseként értelmezhető. Kész-e a múzeum arra, hogy egyértelmű válaszok helyett vállalja az elbeszélések viszonylagosságát? Milyen elbeszélői módszereket választhat a kurátor? Hogyan válik a látogató számára megismerhetővé a tárgyak mögött az elbeszélés?

Helyszín: MNM Semmelweis Orvostörténeti Könyvtár és Levéltár, H-1023 Budapest II., Török utca 12.​

További információ: MNM Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Adattára

Sajtókapcsolat | E-mail: sajto.semmelweis@gmail.com

Forrás: MNM Semmelweis Orvostörténeti Múzeum

Ezt olvastad?

Viharos történelmünk egyik katasztrofális következménye a középkori Magyarország írásos emlékeinek pusztulása volt. A megmaradt könyv- és iratanyag számbavétele, majd feltárása