Anno Filmklub | STANLEY KUBRICK: DR. STRANGELOVE, AVAGY RÁJÖTTEM, NEM KELL FÉLNI A BOMBÁTÓL, MEG IS LEHET SZERETNI

Térkép nem érhető el

Időpont
2018 febr 07.
17:30 - 20:30

Helyszín
Politikatörténeti Intézet


2018. február 7-én (szerda) 17.30-tól kerül sor az Anno Filmklub nyolcadik vetítésére, ahol ezúttal Stanley Kubrick: Dr. Strangelove, avagy rájöttem, hogy nem kell félni a bombától, meg is lehet szeretni (hangalámondásos, amerikai sci-fi, 91 perc, 1964) című filmjét nézhetik meg az érdeklődők. A vetítést ezúttal is beszélgetés követi, amelynek meghívott vendége Romsics Gergely történész.

A filmről:

Egy amerikai légitámaszpont vezetője betegesen rögeszmés: azt hiszi, a kommunisták Amerika elpusztítására készülnek, ezért útnak indítja bombázóit a Szovjetunió ellen. Az amerikai elnök – tudomást szerezve az őrült tábornok szörnyű tettéről – azonnal felveszi a kapcsolatot az oroszokkal, akik elárulják, hogy szinte semmit sem tehetnek: ha országukat bármilyen támadás éri, egy leállíthatatlan automatika azonnal atomcsapást intéz az Egyesült Államokra.

A film akkor készült, amikor a világnak először kellett komolyan szembenézni egy atomháború lehetőségével – a kubai rakétaválság, a Kennedy-gyilkosság és a vietnámi háború kezdetének kora ez. Kubrick kíméletlen szatírája nem csak szellemisége és háborúellenes üzenete miatt örökérvényű, hanem technikai újításai, képi világa révén is. Talán a legjellemzőbb példa a film hatására, hogy amikor Ronald Reagan első elnöki napját töltötte a Fehér Házban, megkérdezte kísérőitől, miért nem mutatják meg neki a stratégiai tanácskozótermet, ahonnan a nemzetközi hadviselés irányítható. A személyzet zavarba jött, ugyanis ez a terem csak Kubrick filmjében létezett, a valóságban nem – de a rendező annyira tökéletesen és hatásosan ábrázolta a filmben, hogy Reagan valóságosnak gondolta, mint ahogy bizonyára sokan mások is.

Az esemény a Facebookon: https://www.facebook.com/events/314365899059717/

(Részvételi szándékát, kérjük, az info@phistory.hu email címen vagy a 06-1-301-4920-as telefonszámon jelezze.)

HELYSZÍN: Politikatörténeti Intézet, I. emeleti konferenciaterem (1054 Budapest, Alkotmány u. 2.)

Forrás: Politikatörténeti Intézet

Ezt olvastad?

A történész vagy latinista nem tudja levetkőzni magát, még akkor sem, ha végre szakirodalom helyett szórakoztató irodalom olvasására adja a