Anno Filmklub | Szomjas György: Roncsfilm

Térkép nem érhető el

Időpont
2018 ápr 04.
17:30 - 20:30

Helyszín
Politikatörténeti Intézet


2018. április 4-én (szerda) 17.30-kor kerül sor az Anno Filmklub következő vetítésére, ahol ezúttal Szomjas György: Roncsfilm (magyar játékfilm, 89 perc, 1992) című filmjét nézhetik meg az érdeklődők. A vetítést ezúttal is beszélgetés követi, amelynek meghívott vendége ezúttal Böcskei Balázs politológus, politikai elemző.

A filmről:

1989-ben vagyunk, a kelet-európai szocializmusok összeomlásának nevezetes esztendejében. Mindazonáltal a film egyetlen mozzanata sem utal e történelmi pillanat magasztosságára, ellenkezőleg, a vásznon burjánzó burleszk mozzanatfüzérek mintha csak szamárfület akarnának mutatni a politikai felhőrégiók gőgös színjátékának. A film kópés gesztussal fordul a politikák számára megközelíthetetlen, profán, hétköznapi létezés misztériuma felé. A színhely egy lerobbant, ételszagú lakótömb Gólyának nevezett kocsmája és annak közvetlen környéke. A chaplini kisemberek világa ez. Bizonytalan, lecsúszott egzisztenciák élnek errefelé: munkanélküliek és alkalmi munkások, zöldségesek és taxisok, melegszívű svihákok és alkalmi szeretők. Csúfak és gonoszak, lágyszívűek és hirtelen haragúak. Csupa kedves csirkefogó.

Az esemény a Facebookon: https://www.facebook.com/events/184223718870200/

(Részvételi szándékát, kérjük, az info@phistory.hu email címen vagy a 06-1-301-4920-as telefonszámon jelezze.)

HELYSZÍN: Politikatörténeti Intézet, I. emeleti konferenciaterem (1054 Budapest, Alkotmány u. 2.)

Forrás: Politikatörténeti Intézet

Ezt olvastad?

Csád és Líbia 1987-ben vívott háborúja rányomta a bélyegét a 21. század hadviselésére, emlékezete ráadásul össze is forrt a Toyota