Anthony B. Atkinson: Egyenlőtlenség | Könyvbemutató

Térkép nem érhető el

Időpont
2017 nov 23.
09:00 - 12:15

Helyszín
MTA Könyvtár és Információs Központ


2017. november 23-én 9.00 órától az MTA Könyvtár és Információs Központ és a Kossuth Kiadó szervezésében konferenciával és panelbeszélgetéssel egybekötve kerül bemutatásra Anthony B. Atkinson Egyenlőtlenség – Mit tehetünk ellene? című könyve.

A vendégeket Kocsis András Sándor, a Kossuth Kiadó elnök-vezérigazgatója köszönti.

Előadások a megszólalások sorrendjében:
Felcsuti Péter, bankszakember, a könyv fordítója, Ferge Zsuzsa, szociálpolitikus, az MTA rendes tagja, Tóth István György, a TÁRKI vezérigazgatója, Molnár György, a Közgazdaságtudományi Intézet főmunkatársa, Misetics Bálint, szociálpolitikus és Scharle Ágota, közgazdász, a Budapest Intézet vezető kutatója.

A panelbeszélgetés moderátora: Felcsuti Péter
Részvevők: Ferge Zsuzsa, Misetics Bálint, Molnár György, Scharle Ágota, Tóth István György

Moderátor: László Ágnes, a Kossuth Kiadó kommunikációs vezetője

A könyvről:

Az egyenlőtlenség a jelenkor egyik legégetőbb társadalmi problémája. Sokat beszélünk róla, ám arról viszonylag kevesebbet, hogy mit tehetnénk ellene. 
A neves közgazdász, Anthony B. Atkinson (1949–2017) már régóta az egyenlőtlenségek egyik vezető kutatója, életét szentelte annak, hogy megértsük az egyenlőtlenség fogalmát; miért fontos, hogyan változott az idők folyamán, és mit tehetünk, hogy befolyásoljuk jövőbeli alakulását. Most elméleti és gyakorlati ismereteinek egész arzenálját latba veti, hogy megoldást kínáljon erre a szerteágazó problémakörre. Szakpolitikai intézkedések egész sorát ismerteti, mert nem elég új adókat kivetni a gazdagokra, hogy a meglévő programokat finanszírozhassuk, friss és új ötletekre is szükség van. Atkinson öt területen tesz javaslatot új és ambiciózus szakpolitikai programokra, ezek: a technológia, a foglalkoztatás, a társadalombiztosítás, az osztozás a tőkében és az adózás. Javaslatait megvédi a hagyományos ellenvetésekkel és kifogásokkal szemben, amelyek tétlenkedésre kárhoztatnak. 
Atkinson könyve, amely a Kossuth Kiadónál jelent meg, nem egyszerűen programot ad a változások végrehajtásához, valójában azt a reményt és tudással alátámasztott optimizmust sugározza, hogy van mód politikai cselekvésre.

A PROGRAM
Regisztráció 8.30-tól
Első rész: 9.00 – 10.15
Kávészünet: 10.20 – 10.35
Második rész: 10.40 – 12.15

A kötet a helyszínen kedvezményesen megvásárolható.

A részvételi szándékot az agnes.laszlo@kossuth.hu címen kell jelezni.

Időpont: 2017. november 23., csütörtök 9.00 órai kezdéssel

Helyszín: MTA Könyvtár és Információs Központ, Konferenciaterem (1051 Budapest, Arany János utca 1.)

Forrás és Facebook-esemény: Anthony B. Atkinson: Egyenlőtlenség könyvbemutató

Ezt olvastad?

2021. június 26-án, a Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozat keretében nyílt meg a szegedi Móra Ferenc Múzeum pandémia utáni első időszakos kiállítása