Arcképek az Osztrák-Magyar Monarchiából – Zita királyné | Előadás

Térkép nem érhető el

Időpont
2020 jan 22.
17:00 - 19:00

Helyszín
Habsburg Történeti Intézet


A Habsburg Történeti Intézet rendezvénye az Arcképek az Osztrák-Magyar Monarchiából című portrésorozatunk része. Rendezvényeink az Osztrák-Magyar Monarchia kulturális világát reprezentáló, feldolgozó, ábrázoló szereplőket és szerzőket kívánja bemutatni. Célunk, hogy ezeknek a látszólag ismert személyiségeknek emberi arcélét, teljesítményük korabeli megítélését és utólagosan létező kultuszukat, emlékezetüket felvillantsuk.

A következő előadáson Zitáról, az utolsó magyar királynéról lesz szó. a Bourbon-házból származó parmai hercegnő, 1916–1918 között Ausztria császárnéja, Magyarország és Csehország királynéja volt. A Monarchia összeomlása után férjével és gyermekeivel svájci, majd madeirai száműzetésbe kényszerült. A család 1929-től Belgiumban élt, végül az Anschluss és a restaurációs remények szertefoszlása után a tengerentúlra költözött. Az ötvenes években visszatért Európába: 1959-ig, édesanyja haláláig Luxemburgban, majd a felső-bajorországi Pöckingenben élt. 1962-től utolsó évtizedeit Svájcban, a Chur mellett lévő zizers-i Szent János kolostorban töltötte, mintegy 30 kilométerre az osztrák határtól. Ausztriából azonban ki volt tiltva, mivel nem mondott le a trónról. 1982-ben léphetett ismét osztrák földre. 1989. március 14- én, 96 éves korában hunyt el a zizers-i kolostorban.

Program:

  • 17:00 Köszöntő: Nagy Beatrix
  • 17:10 Maczó Ferenc: Zita királyné
  • 17:50 Kérdések
  • 18:00 Zárszó

Ezt olvastad?

Hogyan fonódik össze a propaganda, a kultúra és a diplomácia két olyan ország kapcsolatában, amelyek a vasfüggöny különböző oldalaira kerültek