Az igazság két oldala – A Kasztner-ügy | Pódiumbeszélgetés

Térkép nem érhető el

Időpont
2019 máj 22.
17:30 - 20:00

Helyszín
La Vida Duna Rendezvényközpont


A Magyar Zsidó Történeti Intézet által szervezett Az igazság két oldala – A Kasztner-ügy című pódiumbeszélgetésének résztvevői Veszprémy László Bernát, a Magyar Zsidó Történeti Intézet kutatója, Olosz Levente, az Esterházy Károly Egyetem PhD-hallgatója és Gellért Ádám, a Clio Intézet társ-ügyvezetője.

Máig borzolja a zsidó és nem-zsidó közélet kedélyeit a Kasztner-ügy. Kasztner Rezső kolozsvári baloldali cionista újságíró és aktivista 1944 nyarán 1684 zsidó megmentésében vett részt egy az SS-el kötött alku keretében, akiket vonattal – fennakadások után – Svájcba menekítettek.

A később Izraelbe vándorló Kasztnert 1955-ben bűnösnek találták a németekkel való kollaboráció és a magyar zsidóság elpusztításához való hozzájárulás vádjában. 1957. március 3-án egy jobboldali aktivista Tel-Avivban lelőtte Kasztnert, az újságíró rövidesen belehalt sérüléseibe. 1958-ban az izraeli legfelsőbb bíróság szinte minden vádban posztumusz felmentette Kasztnert, kivéve egy alól, mely szerint a háború után valóban a holokauszt egyes náci felelősei érdekében vallott Nürnbergben.

Ezt olvastad?

2023. májusában volt 10 éve, hogy a Doktoranduszok Országos Szövetsége Történelem- és Politikatudományi Osztálya (TePO) megalakult. Ennek kapcsán az Osztály