„Belső várkastély” Bicskey Erzsébet, egy fiatal lány naplója 1940-1946 | Könyvbemutató

Térkép nem érhető el

Időpont
2019 nov 28.
14:00 - 17:00

Helyszín
Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára


A Magyar Nemzeti Levéltár tisztelettel meghívja Önt Kántás Balázs (MNL) – Kunt Gergely (ME BTK) – Szabó Piroska (OSZK) – Szerényi Ildikó (MNL) „Belső várkastély” Bicskey Erzsébet, egy fiatal lány naplója 1940-1946 című forráskiadványának bemutatójára.
  • Köszöntőt mond: Dr. habil. Szabó Csaba főigazgató, Magyar Nemzeti Levéltár
  • Naplórészleteket olvas fel: Fényes Erika sajtóreferens, Magyar Nemzeti Levéltár
  • A kötetet bemutatja: Dr. Fiziker Róbert főlevéltáros, Magyar Nemzeti Levéltár

A szerzőkkel folytatott kerekasztal-beszélgetést Kujbusné dr. Mecsei Éva, az MNL Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Levéltárának igazgatója moderálja.

Az eseményen való részvétel regisztrációhoz kötött, amit ide kattintva lehet megtenni.

A könyvbemutató minden vendége ajándékpéldányban részesül. Naplórészletek és érdekességek a Bicskey-napló c. Facebook oldalon olvashatók.


Bicskey Erzsébet naplójának első bejegyzése (1940. szeptember 2.):

„Isten legszebb virága a földön a leány.” Ezt egy könyvben olvastam. Én is virág vagyok. Arany fürtös, barna szemű ifjú virág.

Sejtelmem sincs róla, mi indított arra, hogy naplót írjak: 17 éves vagyok, II. kereskedelmista. Fiatal szívem eddig még nem zavarta meg senki. Gerely Jolán könyveinek olvasása közben felismertem szép hivatásomat és ez kimondhatatlan boldogsággal töltött el. Én is vagyok valaki, mégpedig nem akárki, hanem „Isten legszebb virága”.

Gondolataimat azért vetem papírra, mert szükségét érzem annak, hogy ezt valakinek elmondjam. Nekem nincs barátnőm, Édesanyám pedig nem ér rá arra, hogy az én panaszaimat meghallgassa. Ez talán az egyik oka annak, hogy naplót írok. Mindenesetre nem azért írom, hogy bárki is elolvassa.

Naplóm címét Nagy Szt. Terézia után írtam. „Belső várkastély”. Sokat mond ez a két szó. Nagy Szt. Terézia könyve tényleg meg is felel a várakozásnak. Az én soraim azonban csak egy barna szemű, aranyfürtös virág belső várkastélyát örökítik meg.

Ezt olvastad?

Szinte biztos, hogy az Arisztotelész név hallatán mindenkinek a dús hajú és szakállú, ókori görög filozófus ugrik be. Ő még