BETŰK | Tárlatvezetés a Magyar Nemzeti Múzeumban

Térkép nem érhető el

Időpont
2018 ápr 07.
13:00 - 14:00

Helyszín
Magyar Nemzeti Múzeum


„Mit veszünk észre a múltból? Mindig minden ugyanúgy látszik? Mindig mindent ugyanúgy olvasunk? Hol futnak össze az elágazó ösvények, és ki vagy mi dönti el, hogy mikor merre indulunk?” – teszi fel a kérdéseket a kiállítás kurátora, és hagyja, hogy sokféleképp válaszoljunk rá.

A márciustól látogatható B E T Ű K címet viselő kiállításunk azokat a tárgyakat érinti, ill. azokat a tárgyakat köti majd össze, amelyeken szöveg található, de nem könyvek, nem nyomtatványok, hanem igen változatos anyagú és használatú tárgyak és hordozók: ékszerek, fegyverek, pénzek, bútorok stb. Több korból, több kultúrából és írásból fennmaradt, olykor a látogatók szemében megfejthetetlen szövegek elevenednek így meg. Először tehát úgy olvassuk újra az állandó kiállításainkat, hogy a tárgyak szövegeire irányítjuk a figyelmet.

Elsőként Ritoók Ágnes régész mutatja be több a kiállítás repertoárjában szereplő néhány feliratos tárgy történetét, hátterét. Így kerül majd a középpontba a nagyteremiai tégla, és Kompolti Zsuzsanna sírköve, egy 14. századi keresztelőkút Liptótepláról továbbá ezen a különleges alkalmon megismerkedhetünk a múzeum glagolita feliratos emlékeivel is!

A program regisztrációköteles!
Regisztráció: https://bit.ly/2GlKJDy

Forrás: Magyar Nemzeti Múzeum

Ezt olvastad?

A honismereti mozgalom zászlóshajójának számító Honismeret folyóirattal nagyon régóta, majdhogynem portálunk indulása óta együttműködünk. A Honismeretet kiadó Honismereti Szövetség tömöríti