Dokufilmklub a Történeti Levéltárban

Térkép nem érhető el

Időpont
2018 jan 10.
17:00 - 19:00

Helyszín
Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára


2017. január 10-én 17.00 órakor az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára filmklubjában a MICHNAY GYULA SZÖKÉSE RECSKRŐL / JULES SZÖKÉSE című magyar dokumentumfilmet (52 perc, 2016) vetítik.

A recski internálótábor 1950-ben titokban létesített, és 1953 nyaráig működtetett rabmunkatábor volt. Az elsőként internáltak építették fel a barakkokat és felhúzták a három méter magas kettős szögesdrót kerítést a kijelölt tábor köré. Recskre egy politikailag válogatott társaság került. A táborban fogvatartottak létszáma fokozatosan gyarapodott és a teljes feltöltés nyomán 1760 személyt őriztek és dolgoztattak.
Egy embernek sikerült megszöknie a recski munkatáborból, és nyugatra eljutnia: ő Michnay Gyula volt. A rabtársai által csak Jules-nek becézett férfi rendkívül kockázatos, de részletes szabadulási akciót dolgozott ki. 1951. május 20-án nyolc rab szökött meg úgy, hogy az egyikük őrnek öltözött és úgy tettek, mintha külső munkára mennének. Ám közülük egyedül csak Michnay Gyulának sikerült átjutnia a határ túloldalára, a többi társát – Mózes Mihályt, Stern Mendelt, Stern Pált, Lőcsey Gézát, Kihut Józsefet, Kertész Jánost és Haraszti Józsefet – elfogták. Michnay Gyula eljutott Bécsig, majd Münchenbe, ahol a Szabad Európa Rádió adásában felsorolta 520 rabtársa nevét. A Nyugat ekkor értesült a táborról, a hozzátartozók pedig innen tudhatták meg, hogy ítélet nélkül elhurcolt rokonuk életben van. A Michnay Gyula szökése Recskről/Jules szökése című dokumentumfilm róla és rabtársairól szól, bemutatva egyben Magyarország leghírhedtebb internáló táborának történetét.

A vetítés, és az azt követő beszélgetés vendége Papp Bojána filmrendező.


Időpont: 2018. január 10. szerda 17 óra
Helyszín: ÁBTL aulája- Budapest, VI. ker. Eötvös utca 7.

Forrás és Facebook-eseményDokufilmklub a Történeti Levéltárban

Ezt olvastad?

Három egyetem is tiltakozásba kezdett néhány hete az egyetemi dolgozók bérhelyzete miatt, és ezzel a kezdeményezéssel a kutatók is szolidaritást