Emlékhelyek Napja az MNL Országos Levéltárában

Térkép nem érhető el

Időpont
2019 máj 11.
11:00 - 18:00

Helyszín
Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára


Az MNL Országos Levéltára is csatlakozott programjaival a Nemzeti Örökség Intézete által szervezett Emlékhelyek Napjához. A látogatókat épületvezetéssel, illetve kiállítással várják.

A Bécsi kapu téri épület bemutatása

A budai vár északi oldalán magasodó historizáló stílusú palotát Pecz Samu építész tervei alapján a múlt század ’20-as éveiben építették. Az épület gazdag belső falfestményeit Dudits Andor festőművész Klebelsberg Kuno elképzeléseinek megfelelően alkotta meg. A látogató e falfestmények és Róth Miksa színes címeres üvegablakai segítségével emeletről emeletre haladva ismerheti meg a magyar történelem egyes kiemelkedő eseményeit, alakjait.

„Kik vagyunk? Magyarországi nemzetiségek” 

Ezzel a címmel 2018. július 11-én nyílt meg kiállítás a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárában.

A kiállítás célja, hogy gazdagon, meggyőzően dokumentálja a földrajzilag és társadalmi-kulturális-gazdasági szempontból is mindig Közép-Európa részét képező nyitott, hosszabb-rövidebb történelmi időszakoktól eltekintve befogadó magyar állam etnikai, kulturális sokszínűségét, és ezt a maga történetiségében jelenítse meg. Elsődlegesen nem a nemzetiségek történetét követné nyomon, hanem a nemzetiségek és a magyarság összetett, bonyolult, időben változó kapcsolatrendszerét vizsgálná. Azt, hogy miként viszonyultak az itt élők egymáshoz, mennyire volt ellenséges, barátságos vagy éppen közömbös a köztük lévő viszony, és milyen mértékben integrálódtak vagy asszimilálódtak a nem magyar ajkúak.

 

Ezt olvastad?

Sertésfőváros? Hol állt a Manci és a Böske híd? Milyen a fővárosi alvilág? Hol laktak a „panelprolik”? A Napvilág Kiadó