Fiatal Középkoros Régészek XI. nemzetközi konferenciája

Térkép nem érhető el

Időpont
2019 nov 21. - 2019 nov 23.
09:00 - 21:00

Helyszín
Laczkó Dezső Múzeum


2019. november 21-23 között a Laczkó Dezső Múzeum rendezi meg a Fiatal Középkoros Régészek XI. nemzetközi konferenciáját. A 100-120 fő szakembert befogadó nemzetközi rendezvény méltó helyet foglal el a lecsendesült őszi veszprémi programkínálatban.

A konferencia részletes programja ide kattintva elérhető.

A konferencia hagyományosan a középkorhoz kapcsolódó összes szakágból merít, előadások hangzanak el vár, templom, temető, település, és az anyagi kultúra kutatásának szegmenséből. A rendezvény szakmai jelentőségét jelzi, hogy a Kárpát-medence egészéből, így Erdélyből és a Felvidékről is érkeznek előadók legújabb kutatásaikkal, eredményeikkel. Az elmúlt évek során a konferencia az egyik legrangosabb éves eseményévé vált a hazai középkorkutatásnak.

A Fiatal Középkoros Régészek XI. Konferenciája remek alkalom a fiatal kutatók, egyetemisták (BA, MA, PhD) számára a szakma előtti bemutatkozásra, kapcsolatok kiépítésére, friss kutatások megismerésére, ismereteik bővítésére.

A rendezvénysorozat bebizonyította már, hogy létjogosultsága van, sőt az egyik legfontosabb hazai fóruma lett a középkorkutatásnak. A hagyományos szekcióbeosztás működő példája mutatja, hogy a tudományterületek és a korszak különböző szegmensei mennyire jól illeszkednek egymáshoz. Jól látható mai modern régészetünkben az interdiszciplinaritás és a közösségi régészeti kutatások elterjedése is. Öröm látni, hogy a programban több olyan előadás szerepel, amely valamely településen megvalósuló közösségi kutatás eredményeit mutatja be. 

A Fiatal Középkoros Régészek Konferenciája 10 éves múlttal rendelkezik. Szeretnénk, ha az idei rendezvény nem csak az elmúlt évekhez hasonlóan magas színvonalon valósulna meg, hanem az EKF 2023 projekthez is méltó lenne megerősítve a város helyét Európa tudományos térképén.

A veszprémi múzeum egykor a tudományos élet pezsgésének középpontjában állt, több szakmai konferenciának helyszínt adott, szakemberei a tudományos élet mérvadó alakjai voltak. Ezt a pezsgő szellemi életet szeretnénk újraéleszteni, szakmai fórumoknak, kiadványoknak, a tudományos élet szereplőinek teret adni.

Ezt olvastad?

A régészet a történelem-kutatás egyik legfontosabb, legelvitathatlanabb területe. Segítségével pontosabb képet kaphatunk múltunkról, és fontos kérdésekre kaphatunk választ. De mi