Filmek másként: a XX. század genocídiumai

Térkép nem érhető el

Időpont
2017 okt 12.
17:30 - 20:00

Helyszín
ELTE BTK Történeti Kollégium


Az I. Tóth Zoltán Kör a Hadtörténeti Műhellyel közösen filmklubot szervez. A három alkalmas eseménysorozat fő témája a XX. századi genocídiumok körül csoportosul. A filmek megtekintése után alkalom nyílik majd a téma szakértőivel való elbeszélgetésre a történelmi események filmes adaptációjáról, eszközeiről és kivitelezéséről. Látni fogjuk, hogy milyen szerepe van a történelmi filmeknek a köztudat befolyásolásánál: milyen irányba befolyásolja a egyes eseményekről alkotott képet? Mélyíti az ellentéteket vagy feloldja a feszültségeket? 

Első film a Holocaust témakörére irányítja a figyelmünket. A II. világháború közismert eseménye a wannseei konferencia, amely sorsfordítónak is tekinthető a „végső megoldás” kidolgozása szempontjából. Beszélgetésünk kezdőpontja is ez lesz.

Az Összeesküvés című film (2001) a II. világháború egyik sorsfordító eseményének a témáját dolgozza fel. Az 1942-es Wannsee-konferencián lezajlott tárgyalásokat, ami után a 20. századi történelem szomorú fordulatot vett.

Meghívott szakértők:
Klacsmann Borbála (SZTE)
dr. Kárpáti György (PPKE)

Időpont: 2017. október 12. 17.30–20.00
Helyszín: ELTE BTK, Múzeum körút 6-8, földszint 11-es terem

Forrás és Facebook-eseményFilmek másként: a XX. század genocídiumai

Ezt olvastad?

A Felvidék 1918/19-es csehszlovák megszállásával már sokat foglalkozott a magyar történeti szakirodalom, ezen munkák középpontjában azonban az eseménytörténet áll. Simon