Győrffy László: Privát biológia | Kiállításmegnyitó

Térkép nem érhető el

Időpont
2017 okt 13.
18:00 - 20:00

Helyszín
MNM Semmelweis Orvostörténeti Múzeum


2017. október 13-án 18.00 órakor lesz az MNM Semmelweis Orvostörténeti Múzeumának Győrffy László: Privát biológia című új, időszaki kiállításának megnyitója

Program: Kerekasztal-beszélgetés és kiállításmegnyitó az emberi test dekonstrukcióiról a kortárs képzőművészetben. Győrffy László képzőművésszel Nemes Z. Márió költő, kritikus, esztéta és Mucsi Emese művészeti író (artmagazin.hu) beszélget. Moderátor: Dankó Réka művészeti menedzser.

Győrffy László képzőművész az egyetem elvégzése után érdeklődni kezdett a képzőművészeten kívüli ábrázolások iránt: orvosi- és magyarázó ábrák, diagramok, amelyek leegyszerűsítve és egzakt módon jelenítik meg valaminek a szerkezetét. Saját munkái szándékosan aláaknázzák azt a pozitivizmust, melyet ezek az ábrák rejtenek: a felvilágosodás egyik nagy vállalkozása az anatómia tudománya volt, amelyet az az elv vezérelt, ha kiismerjük az emberi testet, megismerhetjük az emberi lelket is – egy felsőbbrendű racionális cél érdekében. 
Győrffy érdeklődése középpontjában éppen a transzgresszió, azaz a határsértés gesztusa, társadalmunk alapjait meghatározó kettőségek (Én/Másik, élő/halott, külső/belső, természetes/mesterséges) határainak átlépése áll, mely által megkérdőjeleződhet a test egysége és a lélek transzcendenciája – ily módon számára egy mű létrehozása nem csak teremtő munka, de épp annyira destruktív aktus is. 
„Aki Győrffy László művészetével szembesül, annak le kell mondania arról a humanista alaptételről, miszerint „otthon vagyunk” a világban. Az alkotások ehelyett a kiszolgáltatottság antropológiáját teszik meg az emberi létezés alapjává, hiszen sohasem tudhatjuk előre, hogy holnap milyen formában, milyen mutációban szembesülünk saját idegenségünkkel.”
Nemes Z. Márió

A kiállítás kurátora: Dankó Réka művészeti menedzser

A kiállítás ingyenesen megtekinthető: 2017. október 13. és 2017. november 14. között.

Facebook-esemény

Forrás: MNM Semmelweis Orvostörténeti Múzeum

Ezt olvastad?

Dömötör Tekla a magyar néprajz egyik legkiemelkedőbb alakja. Elsősorban a magyar népszokásokkal, néphittel, népköltészettel foglalkozott, de rendszeresen vizsgálta más népek