A “határtalan” birodalom. Oszmán terjeszkedés Magyarországon a 16. században | Levéltári Délutánok 6.

Térkép nem érhető el

Időpont
2017 nov 30.
17:00 - 19:00

Helyszín
Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára


Volt-e határa az Oszmán Birodalomnak? Mit értünk hódoltságon ma, és mit értettek rajta a kortársak? Hogyan tudtak az oszmánok tollal nagyobb területeket szerezni, mint karddal? Mi mindent tudhatunk meg az oszmán adóösszeírásokból? Sz. Simon Éva térképekkel gazdagon illusztrált előadása ezekre a kérdésekre keresi a választ.

Az előadás előtt a Nyomot Hagytak / Évszázadok – Személyiségek – Aláírások / kiállításhoz készült Az oszmán hódoltság időszaka című rövidfilm kerül vetítésre. Az előadás után pedig beszélgetés lesz a korszakról.

Moderátor: Szőts Zoltán Oszkár 

A rendezvény-sorozatról: A Magyar Nemzeti Levéltár fontos feladatának tartja, hogy növelje a levéltáros szakma társadalmi beágyazottságát és elismertségét. Ennek jegyében indult útjára a ‘Levéltári Délutánok‘ című rendezvény-sorozat, ahol egyrészt a Magyar Nemzeti Levéltár egy-egy történész-levéltáros munkatársa tart előadást az általa kutatott korszakról, másrészt a levéltár által őrzött iratanyaghoz kapcsolódó film is várja a közönséget.

A látogatók a rendezvény alatt ingyenesen megtekinthetik a kiállítást, a rendezvény ingyenes.

Szeretettel várjuk az érdeklődőket a Magyar Nemzeti Levéltár ‘Levéltári délutánok’ című rendezvény-sorozatának hatodik állomására!

Sajtópartner: Újkor.hu – A velünk élő történelem

Facebook-esemény

Időpont: 2017. november 30. 17 óra

Helyszín: Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára, Konferencia- és kiállítóterem (Budapest I. ker., Bécsi kapu tér 2-4.)

Ezt olvastad?

A régészet a történelem-kutatás egyik legfontosabb, legelvitathatlanabb területe. Segítségével pontosabb képet kaphatunk múltunkról, és fontos kérdésekre kaphatunk választ. De mi