Így is épült a szocializmus | Dokufilmklub a Történeti Levéltárban

Térkép nem érhető el

Időpont
2018 ápr 04.
17:00 - 20:00

Helyszín
Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára


ÍGY IS ÉPÜLT A SZOCIALIZMUS magyar dokumentumfilm 52′; (2016)

Az 1945 és 1953 közötti évek politikai rendőrsége, a sokat emlegetett és kutatott ÁVO, majd ÁVH nemcsak a kínzásokban, a megfélemlítésben, de a gazdasági ügyekben is törvénytelen módszereket alkalmazott. Az ÁVH működése igen költséges volt, és a háború okozta károk, a hiánygazdaság közepette kiadásait nehezen tudta fedezni, ezért a szervezetet gyakran az állam által irányított gazdasági bűncselekményekből befolyó összegekből finanszírozták. Vezetői és munkatársai – sokszor akár saját zsebre is – különféle gazdasági melléktevékenységekbe fogtak. Így került profiljukba többek között a zsarolás, a pénzmosás vagy az útlevelek pénzért történő árusítása.

Tősér Ádám dokumentumfilmjében a Történeti Levéltár munkatársai – Cserényi-Zsitnyányi Ildikó és Müller Rolf történészek – szakértőként segítenek a korszak politikai rendőrsége által elkövetett gazdasági bűncselekmények értelmezésében.

A vetítést követő beszélgetésre vendégünk Tősér Ádám filmrendező. A beszélgetést vezeti Cserényi-Zsitnyányi Ildikó történész, a Történeti Levéltár tudományos kutatója.
Az est házigazdája Argejó Éva.

Helyszín: ÁBTL aulája (Budapest, VI. ker. Eötvös utca 7.)

Forrás és Facebook-esemény: Dokufilmklub a Történeti Levéltárban

Ezt olvastad?

Az Erdélyi Fejedelemségnek fennállása utolsó évtizedeiben erőt kellett volna gyűjtenie ahhoz, hogy a későbbi változások idején pozitívan kerüljön ki az