Ki robbantotta ki a második világháborút? | Online beszélgetés

Térkép nem érhető el

Időpont
2020 nov 27.
17:00 - 18:30


A téma időszerűségét az év elején kirobbant orosz–lengyel vita szolgáltatja, amely akkor pattant ki, amikor az orosz külügyminisztérium hivatalos nyilatkozatokban átértékelte a második világháború kirobbanását megelőző eseményeket és nem csupán a náci Németországot, hanem Nyugat-Európát, illetve részben Lengyelországot is felelősség tette a háború kirobbanásáért.
 
A nyilatkozatok nagy visszhangot keltettek, amelyre az USA és Németország is hivatalosan reagált. Lengyelországban Andrzej Duda államfő tett közzé egy háromnyelvű (angol, orosz, lengyel) nyilatkozatot, amelyben visszautasította az orosz álláspontot és rávilágított a sztálini Szovjetunió számos lengyelek ellen elkövetett bűnére. Lengyelországban a mainstream sajtó és a közösségi médiák véleményformálói hetekig foglalkoztak a témával, de számos neves történész is megszólalt az ügyben.
 
Ezt követően Vlagyimir Putyin készített egy hosszú dolgozatot a világháború kirobbanásának 75. évfordulójára, amelyben megerősíti az orosz álláspontot és a Nyugatot, illetve Lengyelország háború előtti politikáját teszi felelőssé a háborúért.
 
Magyarországon talán kevéssé ismert az évtizedekre visszanyúló vita eredete és tartalma, amely nem csupán a történelemről, hanem a jelenről és a jövő kapcsolatairól is szól. Úgy ítéljük meg, hogy ezt a lengyel–orosz történelmi, emlékezetpolitikai és politikai vitát, valamint annak mozgatórugóit érdemes a hazai hallgatósággal is megismertetni. Nélküle nem érthetők ugyanis a régiónkat érintő lengyel és orosz politikai és diplomáciai lépések sem.
 
Résztvevők:
  • Ungváry Krisztián, történész
  • Mitrovits Miklós, történész
  • Stier Gábor, újságíró
Az eseményre ezen a linken lehet regisztrálni, a Facebook-esemény pedig innen érhető el.

Ezt olvastad?

A Káli-medence egyik kulturális központjává vált a kővágóörsi, műemléki zsinagóga és környéke. Koncertek, kiállítások és programok várják egész nyáron az