Kik vagyunk? – Magyarországi nemzetiségek | Finisszázs

Térkép nem érhető el

Időpont
2020 jan 20.
17:00 - 19:00

Helyszín
Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára


A Magyar Nemzeti Levéltár Kik vagyunk? – Magyarországi nemzetiségek című nagyszabású időszaki tárlata bezárja kapuit. A zenével kísért pezsgős záróünnepségre a szervezők szeretettel várnak minden érdeklődőt.

17 órakor Dr. Szabó Csaba, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója, a kiállítás kurátora mond köszöntőt, majd személyes kurátori tárlatvezetést tart a vendégeknek. 17.30-tól a Kardos – Vázsonyi duó délszláv hangzásvilágú koncertje gondoskodik a jó hangulatról.

A programon a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, amit ide kattintva lehet megtenni.

A kiállításról:

A magyar történelem alakulásának mindig szerves részét képezte a kulturális sokszínűség. A Kárpát-medencében a magyarok folyamatosan kapcsolatban álltak más nemzetiségekkel és nemzetekkel. Közös múltunknak voltak felemelő és tragikus pillanatai is, azonban az etnikumok szerepe Magyarország fejlődésében tagadhatatlan.

A Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárának kiállítása az együttélés dokumentumaiból válogat. A közös múltat átélhetővé teszik a kiállításon megtekinthető rövidfilmek is. Bolgárok, görögök, horvátok, németek, románok, romák, ruszinok, szerbek, szlovákok, szlovének, zsidók, illetve mára eltűnt etnikumok képviselői lépnek elénk a filmkockákon. Látjuk a róluk készült képeket, halljuk a hangjukat, a nyelvüket és a zenéiket.

További részletek ezen a linken.

Ezt olvastad?

A tavalyi év nyarán jelent meg Tóth Ferenc, a HUN-REN Bölcsészettudományi Kutatóközpont, Történettudományi Intézete kutatójának új könyve (Huszárok, határok, családok.