Kiss Dávid: Munkásőrség és a rendszerváltás | Előadás

Térkép nem érhető el

Időpont
2020 febr 19.
17:30 - 19:00

Helyszín
Klebelsberg Emlékház – Klebelsberg Kastély


A Visegrádi Négyek Építészeti Alapítvány és a VERITAS Történetkutató Intézet és Levéltár szervezésében Kiss Dávid Munkásőrség és a rendszerváltás címmel tart előadást.

A Munkásőrséget a forradalmat követően az MSZMP párthadseregeként alapították meg 1957 elején. A 60-as évtized kezdetéig kizárólag a rendszer védelme volt a szervezet feladata, majd emellett kidolgozták az esetleges háborús, és a többi fegyveres szervvel való együttműködésüket is. A 70-es évekre az akkor rendelkezésre álló legkorszerűbb fegyverekkel látták el őket. A 80-as évtizedben a rendszer kezdődő agóniája sokáig nem vagy csak kevésbé érintette őket. Felszámolásuk 1989 őszéig nem vetődött fel, a hatalom sokáig a testület átmentésére játszott, amit végül nem sikerült megvalósítania a közvélemény-kutatási eredmények, az ellenzék határozott fellépése és a pénzügyi helyzet miatt.

A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött, amit ide kattintva lehet megtenni.

Ezt olvastad?

625 évvel ezelőtt, 1396. szeptember 28-án történt a keresztény haderő számára súlyos vereséggel végződő nikápolyi ütközet. A gondos és körültekintő