Könyvbemutató: Történészek története

Térkép nem érhető el

Időpont
2018 jún 08.
17:00 - 18:00

Helyszín
Katedra Nyelviskola


Az Újkor Alapítvány és a Fakultás Kiadó meghívja új, közös 
Történészek története – Kutatók hivatásukról, pályájukról, eredményeikről 
című, egy reménybeli sorozat első köteteként megjelenő könyvének bemutatójára.
 
A rendezvény időpontja: 2018. június 8. 17 óra
Helyszíne: Katedra Nyelviskola Konferenciaterme (1061 Budapest, Anker köz 1-3.)
 
A harminc beszélgetést tartalmazó interjúkötetet bemutatják a szerkesztők:
Szőts Zoltán Oszkár
 
A belépés ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Kérjük, részvételi szándékát az info@ujkor.hu e-mail címen jelezze.
A kötet a 89. Ünnepi Könyvhéten, a Kronosz Kiadó standjánál megvásárolható.
A könyv a Kronosz Kiadótól rendelhető meg erre a linkre kattintva!
 
 
A kötet fülszövege: 

Közel négy éve annak, hogy 2014. július 14-én útjára indult az Újkor.hu – a velünk élő történelem ismeretterjesztő portál. Szerkesztőségünk elsődleges célja a kezdetektől az, hogy a hazai történeti kutatások legfrissebb eredményeit közérthető formában tárja az oldal olvasói elé. Ennek jegyében kiemelten fontosnak tartottuk, hogy történészinterjúkat jelentessünk meg a Portré rovat keretei között, amelyek rövid időn belül a honlap legolvasottabb cikkeivé váltak – és ez mostanáig sem változott. A rovat népszerűsége, valamint a Fakultás Kiadó megkeresése lehetővé tette, hogy az Újkor Alapítvány által a portálon korábban megjelentett beszélgetésekből válogatva önálló kötetet adhassunk az érdeklődő olvasók kezébe.

Hogyan lesz valakiből történész? Milyen családi háttér, gyermekkori olvasmányélmény, kiemelkedő tanáregyéniség hatására fordul az illető a történelem felé? Milyen döntések, lehetőségek vagy éppen korlátok határozzák meg a kutatók pályaívét? S egyáltalán milyen elhelyezkedési lehetőségekkel találja magát szemben egy-egy fiatal kutató a 21. században? Milyen lehetőségei voltak és vannak a hazai történettudománynak arra, hogy a nyugat-európai vagy éppen a tengerentúli szellemi közegbe integrálódjon? Hogyan befolyásolja a kutatásokat a jellegzetes hazai évforduló-kultusz? Miként lehet hatást gyakorolni a társadalom történeti tudatára, s egyáltalán létezik-e ilyen tudat? Milyen új kérdésfeltevések jellemzők napjaink tudományosságára? Milyen szerepet játszanak a levéltárak és a múzeumok a tudományos életben, s miként írható le ezek társadalmi haszna? – Csupán néhány kérdés azok közül, amelyet interjúalanyainkkal körbejártunk, akik között találunk akadémikusokat, egyetemi oktatókat, levéltárosokat, muzeológusokat, tudományos tevékenységet is folytató középiskolai tanárokat vagy éppen fiatal koruk ellenére kimagasló teljesítményt nyújtó PhD-hallgatókat. Tartson velünk, s ismerje meg a kutatások – és olykor száraz tények – mögött álló embereket!

 

A kötet előszava itt olvasható.

Facebook-esemény

Ezt olvastad?

1944. június 6-a reggelén amerikai–brit–kanadai csapatok szálltak partra Franciaországban, hogy újabb frontot nyitva megkezdődhessen Franciaország és Nyugat-Európa felszabadítása a náci