A konzervatív és a konzervatívabb – Donald Trump és Joe Biden külpolitikája | Előadás

Térkép nem érhető el

Időpont
2020 dec 16.
17:00 - 19:00


Régi közhely, hogy az amerikai választás a „home fronton” dől el, és az átlag választót csak a belpolitika érdekli. Azonban egy szuperhatalom esetében a nemzetközi közösség számára mégis fontosabb az, hogy milyen külpolitikát kíván folytatni az adott jelölt, és mik a tervei a jövőre nézve.
 
A DOSz Történelem- és Politikatudományi Osztály őszi előadás-sorozatának utolsó alkalmán meghívott előadónk és osztályunk alelnöke, Lengyel Ádám (SZTE BTK Történelemtudományi Doktori Iskola, Jelenkor Program) igyekszik felvázolni Donald Trump elnökségének külpolitikai jellegzetességeit, szembeállítva azzal, hogy mi várhat ránk az új kormányzat és Joe Biden elnöksége alatt. Mi határozta meg Trump külpolitikai gondolkodását? Milyen elveket vall Joe Biden? Milyen hatással lehet az új amerikai kormányzat a nemzetközi intézményekre? És mi várhat Magyarországra ebben a politikai környezetben? Többek között ezekre a kérdésekre ad választ az előadás.
 
Lengyel Ádám kutatási területe az Egyesült Államok jelenkori története, elsősorban a had- és politikatörténet szemszögéből. Disszertációjának témája a harci kutató-mentő képesség fejlődése az 1980-as évektől napjainkig.
 
 
Az előadás online formában kerül megrendezésre a Google Meet felületén, amely kényelmesen és könnyedén elérhető lesz élő közvetítés formájában a DOSz TePO Facebook-oldalán keresztül.
 
Kérdéseket feltenni az előadóhoz, valamint hozzáfűzéseket, észrevételeket tenni már előadás közben is lehetőség lesz az élő esemény alatti komment-szekcióban. Előadónk az érkező kérdésekre az előadás végén fog válaszolni, reagálni.

Ezt olvastad?

Mindszenty József bíboros, esztergomi érsek fölmentése, avagy az esztergomi szék megüresedésének dátuma a vonatkozó irodalomban nem egységes. Bizonyos szerzők azt