Lehet-e a kultúra ellenzékben? | Könyvbemutató és kerekasztal-beszélgetés

Térkép nem érhető el

Időpont
2019 jan 14.
18:00 - 21:00

Helyszín
Kelet Kávézó és Galéria


Lehet-e a kultúra ellenzékben? Van-e bármi esélye egy totális hatalomra törekvő államnak a szabad gondolkodással szemben? Állami ideológia helyett szabad művészet? Párttaggyűlés helyett formabontó vallási gyakorlatok? Nagygyűlés helyett táncházmozgalom? A pártlap olvasása helyett interjúzás a múltról? Kispolgári fogyasztás helyett új életformák? Szamizdat és underground? Punkok, hippik, rockerek? Szubkultúrák a mindennapokban? Mindez csak néhány példa a kötetek témái közül, melyek arra keresi a választ, milyen formái és lehetőségei voltak a kulturális ellenállásnak a kommunista korszakban, és milyen gyűjtemények tették lehetővé, hogy a korszak ellenzékinek számító kultúrája fennmaradjon.

A kultúra az 1989 előtti évtizedekben sem csupán a szocialista realizmust vagy a lapos propagandát jelentette. Bár szűkebb nyilvánosság előtt, de virágzott egy másik, alternatív szféra, amely a legkülönfélébb mozgalmakat és műfajokat ölelte fel, és számos értékes műalkotást hozott létre.

Hogyan volt mindez lehetséges a kommunista diktatúra idején? Miért maradt fenn tovább az ellenzékinek számító kultúra, mint a propagandisták vezércikkei? Kik és mit gyűjtöttek ebből a hivatalostól eltérő kultúrából? Hogyan maradhattak fenn az ellenkultúra gyűjteményei, és hogyan kerültek be végül közgyűjteményekbe azok az anyagok, melyeket 1989 előtt gyakran még terjeszteni sem volt szabad? Milyen társadalmi szerepük volt és van a kulturális ellenállás gyűjteményeinek? Mit jelentett egy gyűjtő vagy gyűjtemény nézőpontjából a kulturális ellenállás, az alternatív művészet vagy az ellenkultúra fogalma? Milyen lehetőségei voltak a kulturális szféra szereplőinek az állami propagandával szemben?

The Handbook of COURAGE: Cultural Opposition and Its Heritage in Eastern Europe c. kötetet bemutatja: Gyáni Gábor
Kulturális ellenállás a Kádár-korszakban. Gyűjtemények története c. kötetet bemutatja: Rainer M. János

A beszélgetés résztvevő: Apor Balázs, Gyáni Gábor, Horváth Sándor, Kovács Éva, Rainer M. János – moderátor: Mátay Mónika

A rendezvény házigazdája: Bódy Zsombor

Ezt olvastad?

Veszedelemben a Néprajzi Múzeum – ezzel a címmel jelent meg 1920. szeptember negyedikén a Népszava aktuális száma, amely az elsők